Український нелегальний ринок спиртного – найбільший у Європі. Кому вигідний такий бізнес?

21 Травня 2018 15:20

Європейська комісія розпочала боротьбу з тіньовим спиртним, що заполонив ринки ЄС. За її даними, щорічно близько 5% алкогольного імпорту на суму 85 млрд євро є небезпечним контрафактом, що надходить в основному з країн —  сусідів ЄС, пише газета “Експрес”.

Європейські фахівці в режимі онлайн виявлятимуть майданчики, де виробляється та реалізовується така продукція у країнах, що не входять до ЄС, зокрема і в Україні. До кінця року ЄК офіційно опублікує список таких виробників і продавців нелегального спиртного. Контрольні органи мають належно зреагувати на це.

За даними Європейської комісії, український тіньовий ринок алкогольної продукції найбільший у Європі й становить 60%, тоді як в інших державах не перевищує 25%. Найскромніші підрахунки свідчать: щорічно наш бюджет недоотримує через це 360 мільйонів євро (12 млрд грн).

  Яку частка, за вашими підрахунками, нелегального ринку спиртного в Україні? І чому ця проблема так турбує ЄС?  

—  Напевно, на ринок ЄС різними шляхами частіше потрапляє нелегальне спиртне з України, —  розповідає експерт ринку Ігор Товкач. —  Загалом, гадаю, міжнародні експерти недооцінюють масштаби нашого виробництва та продажу нелегального спиртного. Ще позаминулого року тіньовий ринок становив 60%, минулого зріс до 70%, а сьогодні вже перевалив за цю позначку. За моїми даними, щорічно наш бюджет втрачає близько 20 млрд гривень прямих та непрямих надходжень через нелегальне спиртне.  

—  А я не думаю, що до Європи потрапляє багато контрабандного алкоголю з України, —  вважає Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж. —  Європа, МВФ позичають нам гроші. Вони хочуть, щоб влада навела лад на ринку спиртного, збирала всі податки та акцизи в державну скарбницю,  щоб у результаті менше нам давати у борг. Адже на нелегальному спиртному збагачуються  лише окремі особи, а не країна. Кожен день дає нелегальним виробникам та продавцям горілки не менш як 20 мільйонів гривень прибутку.  

Найбільше тінізований ринок міцних напоїв (до 80%). Нелегальний ринок пива, як припускають, становить 3%, тому маленькі пивоварні опинилися поза законом (проблема в ліцензуванні), ринок вина —  20%.  

—  Напевно, так багато нелегального міцного спиртного не можна виробити десь у підвалах. Це ж мільйони декалітрів…  

О. Дорошенко: —  Коли виробники розуміють, що легальне виробництво неконкуретне, то просто змушені частково йти у тінь. У пляшці горілки 50% —  це акцизи. Сьогодні на 75% вони сягають рівня мінімальних європейських і не дають виробникам працювати по-білому.  

Є ще одна причина. Усю горілку в нашій країні виробляють із державного спирту. Але ціна його постійно зростає через монополію “Укрспирту”. Уявіть собі, що наш, український спирт, зроблений з українського зерна, неконкурентний на світовому ринку. Ціни на нього на 20% вищі, ніж у Європі. Через це останні три роки його не експортують. От вам і причина, чому зростає тіньовий ринок.  

—  Хочете сказати, що легальні виробники штампують необліковану продукцію на своїх же заводах у третю-четверту зміну?  

О. Дорошенко: —  Так, щоб вижити. І ситуація не зміниться, допоки “Укрспирт” не приватизують.  

І. Товкач: —  І доки держава не посилить контроль за виробництвом та обігом спиртного. Бо сьогодні в інтернеті спокійно можна купити півлітрову пляшку горілки за 25 —  30 гривень, тоді як мінімальна ціна її становить 79,55 гривні. Як бачимо, різниця в ціні між легальним та нелегальним продуктом —  2 —  2,5 раза.  

До речі, легальне виробництво міцних спиртних напоїв й далі скорочується. За минулий рік виробництво горілки знизилося на 20%, за перший квартал цього року —  на 32,4% порівняно з аналогічним періодом минулого. А це означає, що ситуація в галузі не поліпшується, навпаки — погіршується. Великі прибутки, які заробляють окремі особи на нелегальному алкоголі, переважають страх бути покараними. І це основна причина, чому не вдається побороти тіньовиків.

http://expres.ua/finance/2018/05/21/295422-ukrayinskyy-nelegalnyy-rynok-spyrtnogo-naybilshyy-yevropi-komu-vygidnyy