В УКРАЇНІ ЗАВЕРШИЛИ АТО ТА РОЗПОЧАЛИ ОПЕРАЦІЮ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ. ЩО ЗМІНИЛОСЯ

2 Травня 2018 10:13

30 квітня на Донбасі офіційно закінчилася антитерористична операція, а замість неї розпочалася операція Об’єднаних сил (ООС).

Зміна формату АТО на ООС прописана у законі про реінтеграцію Донбасу, яку президент підписав 20 лютого. Відтепер саме на Об’єднаний оперативний штаб покладаються повноваження щодо регуляції ситуації у зоні бойових дій на сході України, замість штабу АТО. Операції Об’єднаних сил підпорядковуються не тільки підрозділи Збройних сил, але й усі силові структури, що перебувають на території Донецької та Луганської областей (МВС, Нацполіція). Крім того, згідно з законом, командувач Об’єднаних сил бере участь у розгортанні сил і розробки планів дій на випадок непередбачених обставин для застосування ЗСУ і сил оборони. Він також має право доповідати безпосередньо президенту про готовність і хід виконання завдань Об’єднаними силами, передає Громадське радіо.

Як зазначив Петро Порошенко, завершення режиму АТО не позбавляє Україну можливості запровадити її у будь-який час, коли для цього виникне необхідність та відповідна загроза. Зона проведення операції Об’єднаних сил, на якій буде введено особливий порядок — це територія всієї Донеччини та Луганщини до адмінкордонів — з Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями, а також Азовським морем, інформуєГромадське.

Водночас особливий порядок передбачає надання органам сектору безпеки та оборони, іншим державним органам України спеціальних повноважень, необхідних для здійснення від містечок Виноградне, Курахове, Очеретяне, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, де починається зона бойових дій, де правила будуть ще більш жорсткими.

Тобто на всій території Донецької та Луганської областей вводять особливий порядок пропуску, розділений на три зони: зелена — де доступ необмежений, жовтий — перебування за наявності документів (у цій зоні проводиться огляд речей та транспорту) та червоний — перебування осіб тимчасово обмежено або заборонено.

Додамо, 16 березня Порошенко призначив першого заступника командувача Сухопутних військ Збройних сил України Сергія Наєва командувачем Об’єднаного оперативного штабу.Міністр оборони України Степан Полторак не виключив початок наступу української армії на Донбасі після завершення антитерористичної операції (АТО) 30 квітня. За словами Полторака, підготовка військ до зміни формату вже йде на польовому рівні. Після початку ООС на території Донецької та Луганської областей почне діяти особливий порядок. Згідно з документом, органам безпеки надається ряд спеціальних повноважень, зокрема, військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів можуть «в разі крайньої необхідності» застосовувати зброю і спецзасоби щодо правопорушників, інформує УНІАН.

http://tvoemisto.tv/news/v_ukraini_zavershyly_ato_ta_rozpochaly_operatsiyu_obiednanyh_syl_shcho_zminylosya_92933.html