Юристи: законопроект про відновлення кредитування посилює позиції кредиторів у відносинах із боржниками

24 Травня 2018 15:40

Через ліквідацію популярних схем уникнення відповідальності та списання боргових зобов’язань

Законодавчі ініціативи з відновлення кредитування посилюють позиції кредиторів у відносинах з боржниками через ліквідацію популярних схем уникнення відповідальності та списання боргових зобов’язань, але можуть призвести до здешевлення кредитування в Україні.

Так прокоментував прийняття за основу законопроекту №6027-д керуючий партнер Адвокатського бюро «Штокалов і Партнери» Єгор Штокалов, повідомила прес-служба компанії.

«Відповідний законопроект (№6027-дMind) прийнятий в рамках Реанімаційного пакету реформ, і він може стати інструментом для ліквідації прогалин у сфері кредитних правовідносин. Більш того, позитивним результатом прийняття може бути здешевлення кредитування в Україні», – підкреслює юрист.

Як зазначає адвокат, запропонована редакція закону істотно підсилює позиції кредиторів у відносинах з боржниками. Крім того, в цілому запропоновані законодавцем зміни дійсно можуть простимулювати активне використання кредитування як фінансового інструменту й зниження вартості кредитних ресурсів для спрощення доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до кредитів в силу «перекроювання» лазівок, які існують і використовуються боржниками для уникнення сплати кредитів.

Водночас він зазначає, що в новому законопроекті є і негативна сторона перш за все для поручителів.

«У них зникають юридичні інструменти справедливого виходу з боргових зобов’язань за третіх осіб. Посилення відповідальності поручителів за кредитами спровоковано судовою практикою, яка сьогодні склалася в сфері кредитних спорів. В цілому, на наш погляд, законопроект має багато сильних сторін і досить повно відображає сформовану судову практику в кредитних правовідносинах. При цьому законодавцю потрібно пам’ятати, що менталітет вітчизняних боржників породить бажання відходу від фінансової відповідальності, тому породить нові «схеми» у відповідь на прийнятий законопроект», – попереджає Штокалов.

Однак він наводить ряд законодавчих ініціатив, направлених на захист прав кредитора, зокрема ліквідація або смерть солідарного боржника не припиняють зобов’язання решти солідарних боржників; збільшення обсягу зобов’язання без згоди поручителя зберігає зобов’язання поручителя в узгодженому раніше обсязі.

Крім того, на захист прав кредитора спрямоване й те, що порука припиняється після закінчення 3 років з дня настання строку виконання основного зобов’язання, а ліквідація боржника-юрособи не припиняє поруку, якщо до моменту припинення боржника кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя.

Також недобросовісні боржники зазначеним документом позбавляються можливості посилатися на положення про те, що реконструйований і/або новостворений об’єкт не був предметом іпотеки.

Законодавець також передбачив можливості звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечним застереженням з подальшим переходом права власності на заставне майно на користь кредитора.

Крім того, на його думку, важливим нововведенням є обов’язок іпотекодержателя (кредитора) звільняти іпотечне майно від накладених ним обтяжень не пізніше ніж через 14 днів з дня повного погашення заборгованості іпотекодавцем (боржником). «На практиці дуже часто зустрічається зловживання кредиторами в подібних правовідносинах, що може спричинити низку судових позовів і фактично перевести процедуру в «довге русло» судової системи», – пояснив адвокат.

Нагадаємо: днями Верховна Рада посприяла вирішенню проблеми низької платіжної дисципліни позичальників, а також підтримала стимулювання активного використання кредитування та зниження вартості кредитних ресурсів для спрощення доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до кредитів і в повторному першому читанні підтримала за основу законопроект №6027-д про відновлення кредитування .

https://mind.ua/news/20185142-yuristi-zakonoproekt-pro-vidnovlennya-kredituvannya-posilyue-poziciyi-kreditoriv-u-vidnosinah-iz-borzhnik