8 причин їсти темний шоколад: чому ці солодощі так корисні

9 Червня 2018 14:55

Протягом тисячоліть люди освоювали застосування какао-бобів. Вже давно, починаючи з древніх племен майя та ацтеків, какао користується попитом, в тому числі і завдяки своїй користь для здоров’я. У той час як древні люди використовували какао для приготування гірких шоколадних напоїв, в наш час шоколадні батончики є більш кращим варіантом. Ми вирішили з’ясувати, що думають про шоколад вчені.

Існує безліч видів шоколаду, один з них – темний, володіє рядом корисних для здоров’я властивостей. Отже, розглянемо вісім переваг темного шоколаду для нашого здоров’я.

1. Темний шоколад надзвичайно поживний.

Коли ми судимо про властивості продуктів харчування для здоров’я, ми не повинні в першу чергу дивитися на калорії.

Поживна цінність конкретної їжі зводиться до щільності поживних речовин. Цей термін означає те, скільки поживних речовин міститься в їжі по відношенню до кількості енергії.

В якості прикладу, яйце буде дуже високим по щільності поживних речовин, а цукор буде кам’яним дном.

У цьому випадку темний шоколад входить в список найбільш живильних продуктів. Темний шоколад насичений корисними вітамінами і мінералами, особливо високий вміст в ньому марганцю, міді і магнію. У 100 г темного шоколаду міститься приблизно 535-625 калорій.

2. Темний шоколад знижує рівень окисленого холестерину ЛПНЩ.

Одним з найбільш позитивних аспектів застосування темного шоколаду вважається його вплив на окислений холестерин ЛПНЩ.

Говорячи простою мовою, окислення ЛПНЩ відбувається, коли частинки ЛПНЩ занадто довго беруть участь в циркуляції і стають пошкодження вільними радикалами.

Окислений ЛПНЩ є высокореактивным і пошкоджує навколишні тканини, такі як оболонка вен і артерій. В результаті даний процес являє собою особливий фактор ризику появи серцево-судинних захворювань.

Цікаво відзначити, що багато досліджень підтверджують, що флавоноїди, які входять до складу темного шоколаду, допомагають запобігти окислення ЛПНЩ-частинок. Зокрема, у учасників дослідження, які споживають багатий поліфенолом темний шоколад, рівень окислення холестерину ЛПНЩ в плазмі крові помітно знизився. Даний ефект, згідно з результатами дослідження, викликаний вживанням флавоноїдів, надають захисну функцію і збільшують стійкість холестерину ЛПНЩ до окислення.

3. Темний шоколад може знизити артеріальний тиск.

Продовжуючи тему серця, можна відзначити ще одну перевагу темного шоколаду, яке полягає в тому, що він ефективно впливає на показник артеріального тиску.

В одному з недавніх досліджень Гарвардського університету було встановлено, що темний шоколад допомагає контролювати кров’яний тиск, особливо у пацієнтів з гіпертонічною хворобою.

В даному дослідженні, заснованому на 24 попередніх дослідженнях, проаналізовано співвідношення споживання темного шоколаду і артеріального тиску у більш ніж 1 106 учасників.

Примітно, що результати знайшли чітку тенденцію; коли темний шоколад містив щонайменше 50-70% какао, артеріальний тиск знижувався у всіх учасників, вжив його.

Крім того, інші дослідження показують схожі результати;

– у рандомізованому клінічному дослідженні вживання 30 г темного шоколаду в день протягом 15 днів викликало зниження систолічного артеріального тиску.

– ще одне рандомізоване контрольоване подвійне сліпе дослідження, в якому 60 учасників щодня споживали 25 г. темного шоколаду, показало наступні результати: значне зниження артеріального тиску без будь-яких заважаючих факторів, таких як зміни ваги, резистентності до інсуліну або рівня глюкози в крові

4. Темний шоколад допомагає захистити шкіру від УФ-променів.

Сонячне світло є необхідним чинником для нашого здоров’я, так як викликає підвищення рівня вітаміну D і оксиду азоту в організмі. Але надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання потенційно небезпечне для нашої шкіри з точки зору ризику старіння і потенційного раку шкіри.

Цікаво, що флавоноїди в темному шоколаді, покращують природну стійкість нашої шкіри до сонячного УФ-променів. Крім того, користь вживання темного шоколаду для шкіри в тому, що флавоноїди сприяють зміцненню і зволоженню шкіри.

Але незважаючи на цю перевагу застосування темного шоколаду, важливо залишатися в безпеці на сонці. Вживання невеликої дози шоколаду не є потужним захистом від сонячних опіків, тому це не означає, що ви можете перебувати на сонці весь день. Варто час від часу знаходитися в тіні і прикриватися.

6. Темний шоколад піднімає холестерин ЛПВЩ.

Існує багато аргументів і розбіжностей щодо холестерину і того, як він впливає на наше здоров’я.

Однак майже всі згодні з тим, що ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ) є корисним.

У той час як холестерин ЛПНЩ транспортує холестерин в організмі, ЛПВЩ виконує завдання по його видаленню.

Високий рівень ЛПВЩ, як вважають, вважається одним із самих необхідних захисних механізмів від серцево-судинних захворювань, тому є приємним бонусом для здоров’я від темного шоколаду.

Крім того, темний шоколад зазвичай покращує інші показники здоров’я серця, такі як чутливість до інсуліну і артеріальний тиск.

7. Темний шоколад містить велику кількість поліфенолів.

Поліфеноли – це речовини, що входять у групу фітонутрієнтів, тобто вітамінів і мінералів, які ми можемо виявити в рослинних продуктах.

Вони володіють антиоксидантними властивостями, хоча шлях, через який вони приносять користь організму, не повністю вивчений.

Ми можемо знайти поліфеноли у всіх видах продуктів харчування, але основними джерелами є кава, шоколад, оливкова олія, трави та спеції, червоне вино і чай.

Існує безліч досліджень доводять переваги цих сполук, а більш високе споживання призводить до позбавлення від більшості хронічних захворювань.

Наприклад, їх механізми потенційно можуть грати роль у боротьбі з запаленням, а також в зменшенні імовірності раннього розвитку раку і виникнення різних неврологічних захворювань.

Отже, пити чай або каву з додаванням трав або спецій, або час від часу балувати себе келихом вина з шоколадом – все це приємні речі, які приносять не тільки задоволення, але і користь для здоров’я.

8. Нарешті: смак темного шоколаду чудовий!

Вживання темного шоколаду не тільки корисно для здоров’я, але й смачно. Мало хто заперечить його приємний терпкий смак. Темний шоколад є «правильним» шоколадом, який має вище описані переваги для організму, тому насолоджуватися ним можна без докорів сумління. Крім того, темний шоколад завжди можна придбати за доступною ціною в найближчому магазині і оцінити його властивості.

https://ukrhealth.net/8-prichin-isti-temnij-shokolad-chomu-cya-nasoloda-tak-korisna/