Де у столиці можна підхопити «щурячу хворобу»

17 Червня 2018 13:29

Теплої пори року кияни залюбки відпочивають у чисельних скверах, парках чи лісовій місцевості на околицях столиці. Звичайно, шукають й місця поблизу води. При цьому далеко не всі обирають водойми з чистою проточною водою. І дарма, що спеціалісти санепідемслужби регулярно інформують населення, де можна купатися без загрози для здоров`я – чимало киян цю інформацію просто ігнорують. 

…Днями довелося відпочивати в чудовому парку, що в Дарницькому районі. Велика кількість атракціонів на будь-який смак, лавочок у затишних місцях та інших принад для відвідувачів логічно доповнювалися невеличкими водоймами. Біля них, зважаючи на літню спеку, гуртувалися люди. До цієї літньої ідилії дещо не вписувався чоловік середніх років, який переходив від однієї групи відпочиваючих до іншої, і щось завзято їм доводив. Таким чином людина з власної ініціативи вирішила попередити відпочиваючих: купання в «стоячій», не проточній воді може нести загрозу небезпечного для життя захворювання.

– Розумієте, я, як ніхто інший, маю право на ці попередження, – пояснював Дмитро Іванович (так він представився). – Декілька років тому моя мати заразилася на лептоспіроз саме у таких обставинах, і сім`ї довелося витратити чимало зусиль та грошей, аби буквально витягти її з того світу. Ситуація ускладнилася ще й тим, що лікарі не одразу діагностували захворювання. І винуватити їх складно, адже симптоми були дуже схожі на грип чи ГРВІ: нежить, кашель, висока температура, головний біль, нудота.

Нагадаємо, лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке спричиняється збудником – летпоспірою і характеризується ураженням печінки, нирок, м`язів, супроводжується хвилеподібною гарячкою. Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, попадання води до шлунково-кишкового тракту, на слизові оболонки чи через пошкоджену шкіру (тріщини, порізи, рани) з відкритих водойм, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. Не даремно цю хворобу іноді називають «щурячою», маючи на увазі, що її збудниками можуть бути водяні щури. Втім, насправді її джерелами є різні тварини: лісові миші, полівки, землерийки, їжаки, бродячи чи навіть домашні собаки, велика рогата худоба, свині, кози тощо.

Тож навряд чи варто милуватися й приходити у захват, якщо в якійсь невеличкій водоймі біля людей залюбки плескаються невідомі вам песики, кізки чи їжачки. Варто пам’ятати, що тяжкий перебіг цієї хвороби може закінчуватися фатально у 14% хворих.

Протягом минулорічного сезону столичні медики зафіксували майже десяток випадків небезпечного захворювання.

Тож, вочевидь, зі «щурячою хворобою» набагато краще розминутися, ніж наразитися на небезпеку і потім довго лікуватися.


Сергій ЧУМАК, в. о. директора «Київського міського лабораторного центру Міністерства охорони здоров`я України»: 

– Людина заражається лептоспірозом при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах чи під час рибної ловлі. Кількість хворих збільшується в теплий період року – з травня по жовтень. Навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції. Від моменту попадання збудників в організм до початку захворювання проходить у середньому від 6-8 до 14 днів. Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль в тілі, в литкових м’язах. Іноді хворі не тримаються на ногах. Можуть спостерігатися жовтяничність склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи.
Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків чи навіть смерті. Тому важлива своєчасна госпіталізація. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І ні в якому разі не займатися самолікуванням.

https://vechirniykiev.com.ua/news/de-u-stolytsi-mozhna-pidkhopyty-shchuryachu-khvorobu