Кому війна, кому – футбол: чому 6 тисяч українських уболівальників їдуть до Росії

12 Червня 2018 10:15


Близько шести тисяч українців поїдуть до Росії на фінал Чемпіонату світу з футболу – таку статистику наводить ФІФА. І українське МЗС, і експерти, і частина депутатів говорять про ризики для безпеки уболівальників і навіть про можливість їхнього арешту в Росії. Але ті, хто вирішив їхати, особливих загроз для себе не бачать, або ж говорять, що паралельно з футболом їх змушують їхати до Росії нагальніші питання. Утім, переважна більшість українських уболівальників, опитаних Радіо Свобода, не планує поїздки на фінал до Росії і переконані, що це було б ризиковано.

Киянин Костянтин – один із тих, хто взяв квитки до Росії на фінал чемпіонату світу з футболу. Але його мета – не вболівати самому, а супроводжувати групу західних туристів, пояснив Костянтин Радіо Свобода. За його словами, він усвідомлює всі ризики перебування в державі, яка веде неоголошену війну проти України.

«Маю завдання доставити і забрати групу іноземних туристів на матч, на замовлення бюро подорожей. На сам матч не йду принципово – не підтримую ідею проведення чемпіонату в країні-агресорі. Перед поїздкою хвилююся. Причин кілька: крім того, що то країна-агресор, я не знаю, як сприймуть мій виїзд знайомі. Стараюся не афішувати, що їду саме до Росії, – признається Костянтин. – Поїхати вирішив тому, що в останній момент шукали іншого опікуна для групи, замовник – фірма, з Росією не пов’язана. Та й гроші непогані пропонують. Частково таки цікаво побачити Москву. Думаю, ризик є, зважаючи на методи спецслужб Росії «пришивати» вину та мотиви невинним. Наше МЗС, вважаю, робить правильно, що просить не їхати на чемпіонат».

Він додає, що сам особисто не розуміє тих українців, які нині їдуть до Росії саме дивитися футбол. Сам Костянтин більшість свого «футбольного» заробітку планує витратити на благодійність, а саме – на допомогу потерпілим від війни.

Валерій (ім’я змінене – ред.), уболівальник з Одеси, стверджує, що не може пропустити фінал Чемпіонату світу. Ризиків для себе під час перебування у Росії він не бачить.

«Звичайно, я поїду. Так це ж подія яка визначна! Немає ніяких ризиків. Це ж футбольне свято», – коротко пояснює він свою позицію.

Частина українців, які мають квитки на фінал чемпіонату світу, каже, що ризик для них є не більшим, ніж коли вони, наприклад, їдуть до Росії до родичів. Утім, переважна більшість уболівальників, яких опитало Радіо Свобода, не розглядають своєї поїздки до Росії на футбол навіть теоретично.

«Особисто я не поїду. По-перше, це країна-агресор. По-друге, немає чого вивозити гроші до країни-агресора. По-третє – для нас, громадян України, зараз небезпечно там перебувати»,– пояснює свою позицію Радіо Свобода київський уболівальник Вадим (ім’я змінене – ред.).

Є й такі, кого не можна віднести однозначно до прихильників чи супротивників поїздки на футбол до Росії. Так, Олександр, житель Києва, активно цікавиться футболом. Проте на фінал до Росії їхати не планує – каже, що дивитиметься телетрансляцію. Хоча, на його думку, їхати чи не їхати – особиста справа кожного.

«Щодо того, чи їхати, кожен вирішить сам. Я особисто не маю жодного бажання, незважаючи на те, що люблю футбол. Я б не зміг сидіти на трибуні й чути поруч все оте, про що читаєш у новинах. Щодо перегляду: не бачу жодних проблем із совістю чи мораллю, щоб дивитися матчі по телебаченню. Бо це аж ніяк не стосується політики, там футбол на полі показують, а не щось поза ним… Щодо небезпеки, скажу так: свиня грязюку знайде. А якщо ви нормальна людина, то вам навряд чи щось загрожуватиме. Не враховуючи ефемерного поняття тієї самої совісті, яке, знову ж, у кожного своє, і, бува, не завжди присутнє», – резюмує Олександр.

В українському сегменті соцмереж користувачі здебільшого критикують або ж кепкують із тих, хто вирушає на футбол до Росії.

Друзі! Це коротеньке відео, яке зробив волонтер InformNapalm на основі малюнків Andriy Yermolenko лише за 1 добу зібрало вже понад 50 000 переглядів! Дякую усім, хто долучився до поширення і прошу продовжувати, бо якщо за 2 наступні доби це відео перегляне ще 50 000 людей, то воно має усі шанси вийти у тренди ютуб за темою World Cup 2018 точно напередодні початку мундіалю. Це наш спільний внесок у бойкотування проведення чемпіонату світу з футболу на Росії. Хай більше людей дізнається, чому не варто їхати до агресора. Поширюйте, тегайте друзів, коментуйте. Дякую усім вам, ви молодці! Пряме посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=5MP9h0prJrU

Posted by Roman Burko on Monday, 11 June 2018

Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/29283786.html