Криза вже почалася, — аналітики зробили тривожну заяву

22 Червня 2018 15:35

Світовий банк у своєму звіті “Глобальні економічні перспективи” спрогнозував, що підвищення тарифів торговельними гігантами може повернути світову економіку в стан кризового 2008 року, пише газета “Експрес”.  

“Криза фактично вже почалася і світ поступово втягується в неї, — розповідає Юрій Курза, співробітник Інституту еволюційної економіки. — Валютні обвали в Аргентині, Туреччині та інших країнах свідчать про це. Основні причини — дві. Перша — це дії США (репатріація інвестицій, підвищення ставки ФРС, стерилізація грошової маси продажем активів із балансу ФРС), що спричинили зростання індексу долара (крім 2017 року). Друга, яка ще проявиться, — це протекціоністські дії Америки. Вони призведуть до кризи міжнародної торгівлі, а через неї — до внутрішніх криз у різних країнах. Ці торговельні війни можуть спричинити більшу регіоналізацію світової економіки. Також існують віддалені ризики фінансової кризи у США, де поряд із бульбашкою іпотечних кредитів виникли бульбашки освітніх та автомобільних позик”.

“Бачимо значне переміщення капіталу з країн, ринки яких розвиваються, у більш стабільні економіки, — додає Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера. — Очікується, що ФРС буде піднімати ключові ставки, долар дорожчатиме. На цьому фоні девальвують національні валюти. Наприклад, турецька ліра з початку травня втратила приблизно 15% вартості. Туреччині довелося підвищити процентну ставку з 13,5%  до 16,5%. До 40% річних загнала ставки вгору Аргентина, котра змушена була звернутися за допомогою до МВФ. Таке переміщення капіталу відбувається напередодні великих криз.

У цьому світі багаті, заможні, сильні країни намагаються вирішувати свої проблеми за рахунок всіх інших. Свідченням цього є запровадження Штатами  додаткових мит із 1 червня на імпорт сталі та металу з ЄС, Канади, Мексики.

Ще одна величезна проблема — борги. За даними МВФ, заборгованість сучасних держав і корпорацій сягнула рекордної позначки — 162 трильйони доларів або приблизно 225% світового ВВП. І це, передусім, борги розвинутих країн! Скажімо, борг Італії зріс до 130% ВВП. Це несе багато ризиків для світової економіки”.

http://expres.ua/news/2018/06/22/299008-kryza-vzhe-pochalasya-analityky-zrobyly-tryvozhnu-zayavu