Кумівство і подяка від Порошенка: про скандальне призначення нового посла у Вірменії

21 Червня 2018 10:15

Хвилю обурення викликав у суспільстві указ Петра Порошенка про призначення Петра Литвина Надзвичайним і Повноважним Послом України у Вірменії, пише Експрес-онлайн.

Зокрема, таке рішення Президента засудила народна депутатка Ганна Гопко. “Сьогодні ми побачили кадрове призначення: одним із наших послів став Петро Литвин, який втік з Іловайська”, – заявила з трибуни Верховної Ради парламентарка, передає Інтерфакс-Україна.

Пані Гопко зазначила, що під час розгляду проекту нової редакції закону про дипломатичну службу комітет ВР у закордонних справах  яоровся за те, щоб кандидати на посади послів проходили попередні консультації у профільному комітеті, аби можна було відсіяти непрофесіоналів. “Водночас ми бачимо, як Президент призначає своїх”, – резюмувала пані Гопко.

Обурення кадровим рішенням Президента висловив і народний депутат від “Народного фронту” Юрій Береза. “Новопризначений посол України у Вірменії – Петро Литвин. Петро Литвин, який покинув своїх солдатів у секторі “Д” на сході України. Така людина не має права бути послом!” — заявив парламентар, наголосивши, що цим рішенням керівництво країни “перейшло межу”.

Хто такий Петро Литвин  

51-річний уродженець Житомирщини. Має військову освіту. У радянські часи навчався у Київському вищому танковому інженерному училищі, у роки Незалежності — в Національній академії оборони України. Після закінчення училища проходив службу в Далекосхідному і Прикарпатському військовому округах. Після розпаду СРСР – у Південному та Західному оперативних командуваннях Сухопутних військ Збройних сил України. З травня 2012 року був командиром 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ.

Яких впливових родичів має  

Брат Петра Литвина – Володимир Литвин – колишній голова Адміністрації Президента за часів Кучми, спікер Верховної Ради — за  президентства того ж Кучми, а також Ющенка і Януковича, нині — позафракційний народний депутат. Ще один брат Петра Литвина – генерал армії Микола Литвин – до осені 2014 року був головою Державної прикордонної служби.

Чому Литвина вважають скандальною фігурою

Під час війни на сході України Петро Литвин перебував на посаді командувача військ сектора “Д”. Литвина звинувачували в тому, що у серпні 2014 року він покинув покинув поле бою під Іловайськом і що внаслідок таких дій українські сили потрапили в оточення проросійських бойовиків. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради не підтвердила цієї інформації.

Що кажуть про призначення експерти

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені О. Никонорова:

У нас кадрова політика в дипломатичній царині викликає дуже багато запитань. Адже послами часто призначають людей, які не знають ні специфіки країни, до якої їдуть працювати, ні її мови. Як наслідок, у низці країн ми провалюємо роботу.  Призначення Петра Литвина вписується у політику кумівства, яка в нас процвітала і процвітає у багатьох сферах. Литвин не має досвіду роботи на дипломатичній службі. Він — військовий. Отже, виникають підозри, що його призначення не відбулося чесно і прозоро, а через лобіювання, можливо, й за великі гроші. Адже посада посла, хай і не в топ-країні, доволі престижна.

Василь Філіпчук, дипломат, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень:  

У світі практикують призначення на посади послів як професійних дипломатів, так і політичних фігур. Якщо людина близька до президента, має якийсь стосунок до країни, куди її скеровують працювати, – це нормально. У нас на посади послів зазвичай призначають людей, які мають досвід роботи на дипломатичній службі. Але останнім часом, як бачимо, на посольські посади потрапляють люди, до яких є чимало запитань.

Незрозуміло: які були мотиви призначення Петра Литвина? У нас з Вірменією далеко не прості відносини. Ми маємо стратегічне партнерство з Азербайджаном, постачаємо цій країні зброю, а Азербайджан де-факто перебуває у стані війни з Вірменією. Там повинна бути послом людина, здатна на високому дипломатичному рівні врегульовувати непрості проблеми, які в нас були через стратегічне партнерство з Азербайджаном. Чи є у пана Литвина досвід роботи на цьому напрямку — велике питання.

В Адміністрації Президента чи в МЗС повинні пояснити: може, пан Литвин є перекладачем з вірменської мови, може, зробив якийсь внесок у розвиток вірменсько-української дружби? Урешті-решт, давно вже мало б бути проведено розслідування Іловайської трагедії, щоб ми розуміли, хто за неї відповідальний.

Без відповідей на ці важливі запитання призначення Литвина викликатиме несприйняття. І багато хто вважатиме, що Президент просто віддячує своїм друзям за певні послуги, які вони йому зробили. Посольська зарплата, посольська резиденція, посольська машина — лише заради того, щоб зберегти хороші стосунки, винагородити за лояльність.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ

http://expres.ua/news/2018/06/20/298830-kumivstvo-podyaka-poroshenka-skandalne-pryznachennya-novogo-posla-virmeniyi