Мін’юст готує 6 позовів до ЄСПЛ щодо відшкодування Росією збитків у зоні АТО

11 Червня 2018 16:48

Міністерство юстиції України готує 6 позовів до Європейського суду з прав людини щодо відшкодування Росією збитків за зруйноване майно у зоні конфлікту на Сході України. Про це зазначила Уповноважений Людмила Денісова під час зустрічі з делегацією Світового Конгресу Українців.

Як повідомив сайт Українське право, омбудсмен та Президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій обговорили координацію дій та вжиття заходів на міжнародній арені для отримання українцями відшкодування збитків, завданих збройною агресією Російської Федерації на території України.

Як пояснила Людмила Денісова, зобов’язати РФ виплатити компенсацію громадянам України за зруйноване майно на території тимчасово окупованих Донецької і Луганської областей може тільки  Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

«Міністерство юстиції України готує 6 позовів в ЄСПЛ проти РФ щодо відшкодування збитків, які вони нанесли громадянам України. Наразі нам потрібно налагодити систему надання консультаційної допомоги людям, які мають право отримати компенсацію за повністю або частково зруйноване житло у зоні конфлікту. Офіс Омбудсмена може це зробити у співпраці з центрами надання БПВД», – зазначила Людмила Денісова.

Крім того, Уповноважений наголосила, що на рівні держави необхідно надати громадянам статус постраждалих від російської агресії, визначити порядок оцінки завданих збитків та хто їх має відшкодовувати.

Вона зазначила, що у цьому напрямку розроблено 4 законопроекти, які зараз на розгляді у Верховній Раді. Проте, перспективи їх прийняття найближчим часом немає.

«Люди повинні отримати компенсацію за зруйноване житло. Нам треба об’єднати зусилля та тиснути на депутатів Верховної Ради, щоб вони прийняли закон щодо процедури відшкодування збитків. Інша лінія – це підтримка громадян у поданні позовів до ЄСПЧ проти РФ. Необхідно створити комісію з надання правової допомоги ВПО та жителям на тимчасово окупованих територій під час написання таких позовів до ЄСПЧ», – сказала Людмила Денісова.

Евген Чолій висловив готовність Світового Конгресу Українців підключитися до роботи комісії та розробити дієві механізми для отримання відшкодування.

Крім того, сторони домовились проаналізувати, в які європейські інституції звертались українські політв’язні за захистом своїх прав, та консультувати їх щодо таких звернень.

http://argumentua.com/novosti/m-nyust-gotu-6-pozov-v-do-spl-shchodo-v-dshkoduvannya-ros-yu-zbitk-v-u-zon-ato-0