На Михайлівській площі 21 червня відкриється IV Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest»

18 Червня 2018 11:33

21 червня на Михайлівській площі біля Міністерства закордонних справ України сучасним перформансом відкриється IV Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest». Заходи в рамках проекту триватимуть до 15 липня. Про це повідомили у Департаменті культури КМДА.

Офіційне відкриття IV Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest» відбудеться у колонаді МЗС України у синергії зі знаковим «МЗС Open Air», адже ці культурні події за чотири роки існування стали знаковими для міжнародного культурного життя України.

Серед інших майданчиків фестивалю: Михайлівський Золотоверхий Монастир, Національний музей імені Тараса Шевченка, Мистецький Арсенал, кнайп-клуб «Купідон», галерея «Orthodox», Французький інститут в Україні, Сквер Франкофонії на Львівській площі.

Цього року фестиваль відбувається за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства закордонних справ України, Посольств Франції, Бельгії, Канади, Мексики, Кіпру, Таїланду.

Фестиваль, вивчаючи не тільки життя Анни Київської, але й її пращурів та нащадків, починає велику серію театрально-історичних досліджень. Їхньою метою є просування славетних героїв історії України-Русі, які наочно демонструють нерозривний зв’язок України з Європою та Світом. Мистецькі проекти фестивалю демонструють, що Україна повертається в Європу і що в родині європейських народів українці мали питому вагу ще від XI століття.

Першою у великій серії сучасних перформансів стане вистава «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І, початок славного Служіння».

Дійство готує потужний творчий колектив: Ірма Вітовська-Ванца, Федір Стригун, Анастасія Блащук, Андрій Єрмоленко, Остап Ступка, Олексій Березюк, Тарас Компаніченко, Євген Нищук, Іван Небесний, Іван Рябчій, Олег Грищенко, Станіслав Кушпітовський.

Робота над постановкою тривала три роки. Свою поетично-візуальну версію долі Едігни подають поет Олександр Ірванець та автор сюжету і постановник вистави Федір Баландін. Дослідження складних стосунків двох сильних особистостей Анни Ярославни і Едігни розгортатиметься на тлі нетерпимого «чоловічого» світу тогочасної Європи. Вирватись зі стереотипів патріархального світу, знайти власне «я» і перемогти гендерну нерівність – шлях королеви Анни і шлях майбутньої святої Едігни.