Столичний кінотеатр «Братислава» перетворять на громадський культурний центр

7 Червня 2018 11:39

На проведення капітального ремонту кінотеатру «Братислава» у бюджеті Києва виділили 1 мільйон гривень. Розробку проекту щодо вигляду та функціонального призначення будівлі уже розпочали. Кінотеатр планують перетворити на громадсько-культурний центр.

– Сьогодні є можливість по іншому осмислити ті будівлі, до традиційного використання яких уже немає ані потреби, ані засобів. Подібні будівлі дедалі більше набувають культурної ваги як частина архітектурного спадку і важливо їх зберегти. Але найголовніше у ситуації з «Братиславою» – це те, що ця будівля стосується безпосереднього громади, тобто створення центру культури для оболонців, – пояснила Владислава Осьмак, керівник Центру урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У конкурсі на проведення проектних робіт взяли  участь 4 учасники.

– Одними з критеріїв вибору – була ціна і відповідність нормативним документам. У результаті переміг проект на суму 774 тисячі гривень, – розповіла Діана Попова, директор департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Остаточне рішення щодо вигляду фасаду будівлі ще не прийняли. Автори проекту, який переміг у конкурсі на проведення капітального ремонту, пропонують змінити оригінальний фасад 1976-го року, а в основу нового покласти національний фольклор.

 Фасад, який існує на даний момент, не проходить нормативні показники енергозбереження – ми у будь-якому разі будемо його розбирати, утеплювати і робити новий фасад, – зазначив Андрій Аненков, головний інженер проекту.

До слова, під час громадських слухань мешканці Оболоні висловили бажання, щоб приміщення було максимально пристосоване до культурних потреб громади.

На прилеглих територіях пропонують створити роллердром, скейт-майданчик, майданчик для заняття йогою та літні кінотеатри.

Частину внутрішнього простору пропонують обладнати для IT-кластерів.

http://kievtime.com/kiev/stolychnyj-kinoteatr-bratyslava-peretvoryat-na-gromadskyj-kulturnyj-tsentr/