ЗБИТКИ ДЕРЖАВИ В 153 МЛРД ГРН. ЯК ВИГЛЯДАЄ ВИЩА ТОП-КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ

11 Червня 2018 10:14

Економісти заявили про втрату мільярдів доларів через корупцію.

За всіма кримінальними провадженнями, що розслідуються НАБУ зараз, сума збитків державі складає 153 мільярди гривень. Для порівняння уряд на ремонт доріг цього року виділив 47 млрд грн. При цьому не враховані просочені корупцією гроші у справах, які вже пішли в суди. Суми там значно менші – 7 млрд 272 млн грн. Однак і за них адвокати чиновників найвищого рангу б’ються до останнього.

На думку очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, люди в мантіях їм сприяють. “Є небажання слухати справи щодо топ-корупції. Є затягування процесу. Останнє судове засідання не відбулося через відсутність світла в суді. Умисно чи неумисно – це вже питання риторичне”, – заявив він.

Роман Насіров не просто не хоче в тюрму. Він добивається не лише повернення у головне крісло фіскала, але й мріє про інше – президентське. Втім зараз його крісло – це лава підсудних. Його підозрюють в нанесенні збитків державі у три мільярди гривень і він вважається найбільшою рибою, що потрапила на гачок антикорупційний органів. Однак, спритність, з якою слухають цю справу в суді, дає всі шанси з цього гачка зістрибнути. Мало того, що засідання вкрай нечасті, на них вже півроку одні зачитують обвинувальний акт, а інші його слухають. Залишилося 500 сторінок і приблизно двадцять місяців читання.

Ще одним лідером корупційного топу є нардеп-утікач Олександр Онищенко. За його газовими схемами держава втратила, на думку слідства, більше двох мільярдів гривень. Наразі він мешкає на віллі в Іспанії і заявляє, що діяв не сам і має плівки з доказами про ще вищу топ-корупцію в Україні.

У Києві триває заочне судочинство. Засідання призначаються раз на дві місяці, але й вони не відбуваються, тому що адвокати на них не ходять.

“За останні три роки ми стільки разів показували суспільству затримань, підозр, килимів із грошима, що народ уже втомився і він хоче бачити вироки. Я, як частина народу, теж хочу бачити вироки”, – додав Холодницький.

Єдине вирішення – це антикорупційний суд, який займатиметься винятково справами вищої ліги. Але це не тільки справедливі вироки в далекому майбутньому, а ще й гроші зараз. І це вагоміша причина ухвалення цього закону. Рішення про антикорупційний суд по суті обміняли на черговий транш від МВФ. І це не тільки допоможе вижити цієї осені, коли долар знову поповзе догори і, за прогнозами експертів, зупиниться на рівні 29 гривень. Розрахунок йде на наступні два роки, коли Україні доведеться розплачуватися за попередні борги. Якщо розрахувати цю сумму на кожну людину в Україні – вийде 25 тисяч гривень. Втім, це не означає, що кожен повинен дістати їх із кишені та віддати. “Ми платимо більше податків, ніж ми мали б платити. Усі люди, які купують товари і послуги, платять ПДВ і це є більшою половиною всього бюджету”, – переконаний Володимир Дубровський, економіст.

І тут цілком можна зрозуміти народний гнів, коли в об’єктиви телекамер потрапляють такі випадки, як діамантові прокурори, встелені грошима квадратні метри або мережі тунелів, забитих золотом, купюрами та коштовностями.

“Корупція – це не тільки, скільки ти вкрав. А скільки ти не дав заробити всій економіці”, – зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса, який вважає антикорупційний суд такою собі інвестицією на перспективу.

“У нас найбільша проблема в країні – це відсутність верховенства права і корупція. Тому інвестиції сюди не надходять. Нормальний показник для такої країни, як Україна – це відношення до ВВП приблизно 20%. У нас зараз – 1-2%”, – сказав експерт.

І це не якісь ефемерні гроші від МВФ десь на рахунках Нацбанку, які ніби підтримують нашу економіку на плаву. Це нові робочі місця з білою зарплатою, це податки для громад і як наслідок – нові дороги, освітлення та затишні парки. Тобто все те, що формує комфорт життя кожного з нас.

Ірина Прокоф’єва

https://tsn.ua/politika/zbitki-derzhavi-v-153-mlrd-grn-yak-viglyadaye-vischa-top-korupciya-v-ukrayini-1169262.html