«Рідна країна» встановила всеукраїнський рекорд

9 Липня 2018 09:00

У Золотоніському районі поблизу села Благодатне відбулися ювілейні зажинки, ініціатором яких традиційно став фонд Миколи Томенка «Рідна країна». Подію розпочали за українськими обрядами з молитвою та піснями.

Традиційно в Центральній Україні жнива розпочинали за тиждень до свята Петра і Павла та обов’язково в «жіночі» дні: середу, п’ятницю чи суботу. У святковому одязі, з серпами та косами, люди виходили в поле на зажинки, або Свято першого снопа. Священик благословляв роботу і перший сніп, просив у Бога доброго врожаю. Зажинали під обрядові пісні та примовляння.

Цьогорічні зажинки стали ювілейними, а саме десятими, в історії відродження цієї національної традиції. Ініціатор дійства Микола Томенкорозповів, що основною ідеєю залишається об`єднати людей і з села, і з міста у свято першого снопа, оскільки від результату жнив залежить життя країни.

“Традицію було започатковано «Рідною країною» у 2006 року. На цьому полі за ці роки побували багато зірок спорту, акторів та співаків, які завжди готові долучитись до української культури, — розповів Микола Томенко і повідомив, що цього року учасники зажинок не лише навчились традиційній праці, а й стали рекордсменами. — Ми звернулися до Національного Реєстру Рекордів України для того, щоб встановити рекорд під назвою «Наймасовші зажинки на одному полі».

Делегація на чолі з президентом Національного Реєстру Рекордів України Валентином Щербачовим зафіксували більше 60 женців в одній локації.

“Спортивних рекордів фіксував тисячі. Але сьогоднішній мене вразив. Це оптимістичний рекорд і зрозумілий по-людськи для кожного українця, – говорить Валентин Щербачов. – Коли ти живеш на цій землі, то маєш не паплюжити її, а ставитися з повагою, повертаючи те, що береш від неї. Цей рекорд наймасовіших зажинків дійсно унікальний, не знаю, хто його й перевершить. Хіба Микола Томенко з черкащанами зійдуться і наступного року”.

Почесними жницями дійства обрали Народну артистку України Жанну Боднарук та призерку чемпіонатів Європи Яну Бондар.

Загалом із косами і серпами на поле вийшло 65 осіб. Організатору рекорду Миколі Томенку було вручено сертифікат про його встановлення. Аналогічний сертифікат також отримав і директор СТОВ “Чапаєвське” Анатолій Марченко.

“Я вже понад 40 років в аграрному секторі, то нинішній рік – один із найбільш благодатних щодо врожаю. Два дощі в травні, два дощі в червні. Озимі перезимували нормально. Ми збирали озимий ячмінь, то врожайність – 47 ц/га. На пшеницю прогнозую 50 і понад 50 ц/га. Це нормально і дай Бог, щоб уся Україна такі показники зібрала”, – спрогнозував майбутній врожай Анатолій Марченко. 

http://ridna.ua/2018/07/ridna-krajina-vstanovyla-vseukrajinskyj-rekord/