Гриневич спіймали на незнанні історії України

29 Серпня 2018 10:15

Розповідаючи про проект нового українського правопису, міністр освіти Лілія Гриневич спробувала додати «образності» своїй промові і грубо помилилася.

На це звернув увагу доктор історичних наук Павло Гай-Нижник.

«Виявляється, міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що Миколу Скрипника було розстріляно! Певно, пані міністру варто або в школу повернутися в якості учня і відвідати кілька уроків з історії України (години викладання якої зведено чи не до нуля, як і в університетах), або таки йти у відставку, поки вона своїми «реформами» не лише остаточно не загнала кілок у вітчизняну освіту і науку, а й не довела її до рівня маячні неуцтва!» – зазначив історик на своїй сторінці в «Фейсбук», прикріпивши скріншот із цитатою Гриневич.

На Першому світовому форумі українознавчих суботніх та недільних шкіл міністр освіти та науки України Лілія Гриневич розповіла, що в новий український правопис хочуть повернути низку мовних норм «репресованого» правопису 1919 року.

«В Україні оприлюднено проект – проєкт нового правопису української мови. Я недаремно назвала два слова — проект і проєкт. Тому що перший український правопис був прийнятий у 1919 році в УНР, і потім він дуже сильно постраждав у 30-і роки. Був розстріляний активний провідник українізації – нарком освіти України Микола Скрипник, і так само був розстріляний, репресований український правопис. І зараз ми хочемо частину репресованих норм повернути у сучасний правопис, залишивши його багатоваріантність», – цитує Гриневич видання «Укрінформ».

Насправді ж Микола Скрипник покінчив життя самогубством 7 липня 1933 року після того, як члени політбюро ЦК КП(б)У вкотре накинулися на нього, звинуваченого в «націоналістичних ухилах», з вимогою написати покаянного листа.

http://vgolos.com.ua/news/grynevych_spiymaly_na_neznanni_istorii_ukrainy_330642.html