ЇХ НЕМА, АЛЕ ВОНИ З НАМИ: У КИЄВІ БЛИЗЬКО 300 ЛЮДЕЙ БІГЛИ В ПАМ’ЯТЬ ПРО ЗАГИБЛИХ НА СХОДІ АРМІЙЦІВ

26 Серпня 2018 12:32

Забігом пам’яті вшанували загиблих на сході військовослужбовців у Києві. Майже 300 учасників пробігли 5 кілометрів на честь бійців, які віддали свої життя за Україну. Ідею такого заходу взяли зі США, де вже десять років відбуваються такі забіги. Деталі дізнавався журналіст “5 каналу” Павло Троць.

Дев’ята ранку, біля одного з павільйонів Виставкового центру – черга з людей, охочих взяти участь у символічному пробігу на честь загиблих за Україну військовослужбовців. Кожен із них, окрім номера на футболку, отримує табличку з прізвищем загиблого бійця. В пам’ять про якого і пробіжить дистанцію.

Від початку російської агресії на сході України загинули близько трьох сотень киян, розповідають організатори заходу. Вшанувати їхню пам’ять зголосилися майже стільки ж бігунів.

“Ми надихнулися прикладом США, де такий забіг триває уже 10 років. Кожного року відбувається забіг, в якому беруть участь 50 тисяч осіб. Ідея забігу в тому, щоб кожен киянин пробіг за іншого киянина, який загинув, захищаючи Україну”, – розповідає про ідею забігу співорганізатор Арина Садовська.

Зі Сполучених Штатів до Києва приїхав ініціатор таких забігів у своїй країні Джордж Лутц. Його син – американський військовий – загинув в Іраку. Вшанувати пам’ять сина, а також інших загиблих бійців армії своєї країни, чоловік вирішив саме через символічні забіги.

Чоловік каже: “Біг – це універсальний спорт, який об’єднує людей різних вікових груп. Він дуже популярний у США, тому було досить легко започаткувати такий спосіб вшанування загиблих військовослужбовців. Вперше він відбувся 2008-го року, і сягнув він чотири тисячі миль”.

Надія Войтенко прийшла вшанувати пам’ять свого сина. Сержант Олег Войтенко загинув 22 серпня 2014 року поблизу Луганська. У забігу жінка участі не бере. Каже, притишити біль утрати їй допомагає спілкування з родичами загиблих бійців: “Мами всі, що ми разом збираємося, вони мені допомагають. Внучки, у мене є дві внучки, оце вони допомагають. І оце ми спілкуємося з мамами загиблих, вдовами. Оце допомагає, так”.

Дистанція першого такого забігу пам’яті становить 5 кілометрів. Організатори сподіваються, що відтепер забіг стане традиційним, і відбуватиметься не лише в Києві, а й в інших українських містах.

https://www.5.ua/kyiv/yikh-nema-ale-vony-z-namy-u-kyievi-blyzko-300-liudei-bihly-v-pamiat-pro-zahyblykh-na-skhodi-armiitsiv-176280.html