4 вересня: це цікаво знати

4 Вересня 2018 07:28

Цей день в історії:

476 — Падіння Західної Римської імперії. Очільник германських найманців на римський службі Одоакр скинув останнього імператора Ромула Августула.

1837 — Американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками (азбука Морзе).

1870 — Після зречення Наполеона III, котрий здався в полон пруським військам після поразки біля Седана, Жюль Фавр і Леон Гамбетта проголосили в Парижі Третю республіку і сформували уряд національної оборони.

1884 — У Російській імперії скасовано автономію університетів.

1885 — У Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1886 — Останній американський індіанець-воїн, Джеронімо здався в Аризоні. Після ув’язнення він став фермером та радником армії США.

1888 — Американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку — «Кодак»

1920 — Головнй Отаман армії УНР С. Петлюра затвердив «Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заступають», де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1938 — Створено Українську Національну Оборону («Карпатська Січ»), яку очолив Степан Росоха.

1965 — У київському кінотеатрі «Україна» під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 — Київ. Над будинком Верховної Ради піднято синьо-жовтий прапор.

Народились:

1596 — Константин Гюйгенс, нідерландський поет, учений й композитор.

1768 — Франсуа-Рене де Шатобріан, франкомовний бретонський письменник, політик і дипломат, один з засновників романтизму у франкомовній літературі.

1791 — Джакомо Мейербер, німецький композитор, творець жанру великої опери («Роберт-диявол», «Гугеноти», «Облога Гента»).

1809 — Юліуш Словацький (Juliusz Słowacki) (пом. 1849), видатний поет-романтик, поряд з Міцкевичем і Красіньским творець польської романтичної драми.

1874 — Олександр Вишневський, російський і радянський військовий хірург, творець знаменитої лікувальної мазі.

1889 — Остап Бобикевич, інженер, композитор (бл. 120 творів) і піаніст.

1904 — Крістіан-Жак, французький кинорежисер («Фанфан-Тюльпан», «Закон є закон», «Бабетта йде на війну»).

1908 — Едвард Дмитрик, американський кінорежисер українського походження, входить до списку десяти найкращих кінорежисерів за всю історію американського кіно. («Молоді леви», «Шалако»).

1990 — Ольга Харлан, українська фехтувальниця (шабля), олімпійська чемпіонка Пекіна в командній першості.