Чекаємо “Kyiv Music Fest”

28 Вересня 2018 11:30

За два дні Київ перетвориться на величезний міжнародний музичний майданчик. Так, 29-го вересня стартує “Kyiv Music Fest-2018”.

Зокрема фестиваль об’єднає 5 симфонічних, 7 хорових, 10 камерних концертів, концерт-презентацію нового видання, світові і українські прем’єри, музику 10-ти країн: Україна, Польща, Ізраїль, Німеччина, США, Велика Британія, Франція, Швейцарія, Канада, Китай.

Першого дня заплановані два концерти: “Мирослав Скорик та його учні” (до 80-річчя українського композитора” та мистецький діалог “Україна-Польща” з виступом від провідного польського композитора, володара “Греммі” Кшиштофа Пендерецького.

“Я дуже добре почуваю себе в Україні. Українці люблять концерти класичної музики. Публіка завжди тепло приймає нас. Я у захваті від хору та оркестру. Україна – це музична країна, де направду розуміють музику. Я буду диригувати “Кредо” – це великий твір, який триває годину. Мені б хотілося частіше бувати в Україні, але на жаль цього зараз не вдається”, – розповів на відкритій репетиції Маестро.

Українська композиторка Леся Дичко високо оцінила твір колеги, який він написав ще 20 років тому. Та порадила слухачам залишатися до останнього, адже кінцівка твору є “вершиною усієї думки”. На що пан Пендерецький відповів: “Кінець – справі вінець”, – і посміхнувся.

На Міжнародний день музики, 1-го жовтня, також відбудеться два музичні діалоги: “Україна-Ізраїль” та “Україна-Китай”. “Завдяки музичним діалогам світ пізнає твори українських композиторів, і згодом вносить їх у свої репертуари. Тобто відбувається не тільки знайомство між музикантами, а й музичний обмін. Після одного з таких, зокрема, швейцарці організували видавництво української музики”, – зазначила організаторка Леся Олійник.

На цьогорічному фестивалі буде багато розгалуджень української та закордонної музики, а також фольклор, джаз, зокрема звучатимуть твори близько 70-ти українських композиторів. Окрім класичної, у програмі звучатимуть твори сучасних тенденцій музики. Зокрема, проект Андрія Мерхеля, який присвячений відображенню літературних творів у музиці.

Один із концертів організатори присвятили 100-річчю місії концертмейстера Олександра Кошиці, який очолював Українську Республіканську Капелу. Власне завдяки йому світ знає про “Щедрика” та українську музику.

“Такі фестивалі – це елемент культурної дипломатії України. Так історично склалося, що українських композиторів та музикантів чомусь більше знають закордоном, ніж в рідній країні. Має бути зворотньо. Найважче у музичній галузі – бути почутим, адже книжку можна прочитати, а ноти потрібно комусь заграти. Такі фестивалі дають змогу музиці піти в люди, як то кажуть”, – додала організаторка.

До Києва на захід окрім композитора Кшиштофа Пендерецького, також завітають: диригент Роман Ревакович (Польща), композитор Альфред Швайцер (Швейцарія), композитор Кевін Мелоун (США / Велика Британія), виконавці: Анатолій Коган – флейта (Ізраїль), Борис Зобін – фортепіано (Ізраїль), Андрій Бєлов – скрипка (Німеччина), композитори і виконавці з Китайської Народної Республіки.

Вхід на більшість заходів традиційно вільний.

https://uain.press/culture/music/na-kyiv-music-fest-2018-vystupyt-trykratnyj-volodar-gremmi-956642