Екологічна катастрофа в Армянську сталася через влучання російського снаряду в хімзавод

6 Вересня 2018 10:15

Російські ЗС проводили військові навчання в регіоні якраз перед викидом хімічних речовин

Екологічна обстановка в місті Армянську, розташованому на півночі окупованого Криму, погіршилася через навчання Збройних сил РФ, які проходили в середині серпня 2018 року, інформує news.enovosty.com з посиланням на заяву Міноборони України.

За даними Головного управління розвідки, незадовго до погіршення екологічної обстановки в районах розташування відстійників хімвиробництва титанового і содового заводів (кислотонакопичувачів) російські збройні сили проводили стрільби, в результаті чого пошкодили ці об’єкти. Один із заводів – «Кримський титан», як відомо, належить олігарху Дмитру Фірташу.

«Внаслідок влучень снарядів зазначені об’єкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму», – заявив представник прес-центру Міноборони Олександр Мотузяник.

Як відзначили в Міноборони, російські окупанти, намагаючись приховати масштаб події, поширюють через ЗМІ фейкові повідомлення. Це робиться для дезінформації суспільства про реальний стан справ в анексованому Криму, щоб уникнути відповідальності за погіршення екологічної ситуації.

Нагадаємо, у ніч з 23 на 24 серпня в Армянську стався викид невідомих речовин, через що на листі дерев і дахах будинків з’явився маслянистий наліт жовтуватого кольору, а в населеному пункті поширився їдкий запах кислоти. На територіях, розташованих близько до кислотонакопичувача, вимерла вся рослинність, з дерев опало листя, подекуди лежать мертві тварини. Місцеві жителі масово скаржилися на кашель, головний біль, висипання і кисло-залозистий присмак у роті.

Роботу заводу «Титан» зупинено на два тижні, з Армянська масово вивозять дітей.

Між тим, за інформацією Deutsche Welle, завод  «Кримський титан» – найбільший у Східній Європі виробник діоксиду титану – білого барвника, що широко використовується у різних галузях, – досі працює, його труби димлять.

ПО СИТУАЦІЇ НА ПІВНОЧІ КРИМУУ ніч з 23-го на 24-те серпня на півночі Криму стався викид невідомої речовини.Спочатку…

Posted by Ismail Khalikov on Tuesday, 4 September 2018

Зазначається, що завод знаходиться майже на кордоні з материковою  частиною України, тож шкідливі випари досягнули і жителів навколишніх українських сіл.

За словами Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та Севастополя Ісмаїла Халікова, 4 вересня Україна звернулася до міжнародних організацій, зокрема ООН та Організації із заборони хімічної зброї, з інформацією про хімічні викиди на «Кримському титані».

У прес-службі холдингу Group DF Дмитра Фірташа не відповіли на запит DW щодо ситуації на заводі.

https://mind.ua/news/20188333-ekologichna-katastrofa-v-armyansku-stalasya-cherez-vluchannya-rosijskogo-snaryadu-v-himzavod-minoboroni