Філії московської церкви вказали на її місце

26 Вересня 2018 15:25

Українська православна церква Московського патріархату не має права вказувати екзархам, призначеним Вселенським Патріархом для підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

Про це в коментарі Укрінформу сказав доктор богослов’я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іова (Геча).

“По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, в якій бере участь виключно РПЦ”, – заявив він.

Нагадаємо, що УПЦ МП на синоді 25 вересня ухвалила рішення про “антиканонічну” діяльність екзархів Константинопольського патріархату та закликала їх покинути територію України.

Вселенський Патріарх Варфоломій І призначив до Києва двох екзархів в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Особистими представниками Патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський з США і єпископ Іларіон Едмонтонський з Канади.

Російська православна церква висловила різкий протест у зв’язку з призначенням Константинопольських екзархів, назвавши це “вторгненням на свою канонічну територію” і пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-konstantinopolskomu-patriarkhati-vidreahuvali-na-vimohu-upts-mp-vihnati-ekzarkhiv-2496452.html