Кличко – благодійник забудовників?

14 Вересня 2018 11:33

На останньому засіданні Київради депутати надали змогу зекономити забудовникам на відрахуваннях до міського бюджету 

Засідання 13 вересня розпочалося зі стандартних процедур. Мер Кличко привітав депутатів, які нещодавно відсвяткували День народження, і за хвилин 15 після цього пішов з президії Київради, доручивши проведення засідання секретарю міськради.

Одним з перших питань на порядку денному було запровадження знижок для столичних забудовників під час сплати ними пайової участі, а простіше кажучи – відрахувань до бюджету за використання землі. Чиновники з КМДА пропонували депутатам надати забудовникам знижку у 50% під для таких відрахувань. Мовляв, це буде стимулювати будівельні компанії зводити ще більше різноманітних будівель і, як наслідок, більше грошей давати до бюджету міста. Були навіть озвучені цифри щодо наповнення бюджету за цією статтею. Цього року від пайової участі від забудовників надійшло трохи більше 100 мільйонів гривень, а за планом на поточний рік має бути півмільярда.

Незважаючи на надані “аргументи”, депутати не дали потрібної кількості голосів за запровадження знижок для забудовників столиці. Втім, майже усією фракцією голосували “за” депутати від “Солідарності”, в якій є керівники одних з найбільших забудовників столиці – В’ячеслав Непоп, наприклад, очолює комунальне підприємство “Житлоінвестбуд-УКБ”, що зводить чимало житла у столиці. Інший депутат від промерської фракції, Володимир Шарій, очолює комунальне підприємство “Спецжитлофонд”, що також зводить будинки.

Частенько буває, що за годину-другу депутати “по другому колу” повертаються до голосування за рішення, які ну дуже потрібно “протягнути”. Так сталося і зі знижками для забудовників. І це незважаючи на нагадування деяких депутатів, що для столичних забудовників і так останні роки діють певні занижені коефіцієнти на сплату пайової участі, а через запровадження постійних знижок місто недорахується сотень мільйонів гривень, які можна було б спрямувати на розвиток інфраструктури. Адже забудовники не хочуть зводити за свій рахунок ті ж школи, перекладаючи ці обов’язки на бюджет міста – тобто на киян. Проте усі ці аргументи були нічим для промерської більшості, і з другой спроби рішення про запровадження знижок для забудовників були підтримані.

https://kyiv.depo.ua/ukr/kyiv/zasidannya-kiyivradi-deputati-zrobili-znizhki-zabudovnikam-i-dali-groshey-20180913837151