Киянам покажуть кращі вистави 2017 року

13 Вересня 2018 11:30

У нас з’явився власний театральний «Оскар» – фестиваль-премія GRA (Great Real Art, тобто Велике Справжнє Мистецтво), покликаний об’єднати всі театри країни і презентувати їхні найкращі здобутки. Експертне журі визначило фіналістів у шести номінаціях, серед яких чотири – київські вистави.

Заявки на премію, започатковану Національною Спілкою театральних діячів (НСТД), – тобто свої найцікавіші спектаклі у відеозапису –  подали понад 70 театрів. Експертна рада театрознавців спочатку визначила 27 вистав довгого списку і, переглянувши їх наживо, назвала 12 фіналістів.

–  Серед параметрів, за якими ми оцінювали вистави – інноваційність, актуальність проблематики, режисерське рішення, художня цілісність та акторська гра, – поділилася голова Експертної ради Ганна Липківська.

До короткого списку потрапили чотири постановки столичних театрів. Звання кращої камерної вистави виборюватимуть історія про чоловіка, що шукає сенс життя, гроші і кохання, «Віталік» Дикого театру та драма про складні родинні відносини «Тату, ти мене любив» театру «Золоті ворота». За перемогу в номінації «За кращу експериментально-пошукову виставу» постановка про стосунки трьох пар вчителів «Під небом синім», що йде в репертуарі столичної оперети, змагатиметься з івано-франківським «Гамлетом».

А в номінації «За найкращу музичну виставу» представлена бароккова опера Генрі Перселла  «Дідона та Еней», презентована в столиці театральним об’єднанням «Open Opera Ukraine»  та миколаївська рок-опера про Жанну Д’Арк «Біла ворона» (лібрето Юрія Рибчинського, музика Геннадія Татарченка). У номінацію «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»  увійшла лише одна постановка – «Спокушені спрагою» Криворізького театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху».

Серед кращих вистав для дітей – дві різнопланові історії. «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського театру ляльок цікавий тим, що в оформленні використані малюнки 9-річного художника, а «Коза-дереза» Дніпровського театру ляльок – приклад гарної роботи з національною казкою.

А ось на звання кращої драматичної вистави претендують аж три постановки. «Вій. Докудрама» Чернігівського музично-драматичного театру за п’єсою Наталії Ворожбит переносить гоголівський сюжет у сучасний час.  «Уявний хворий» за Мольєром Харківського театру ляльок підкорив експертів цікавою сценографією з використанням масок. Але чи найбільше враження справила постановка Закарпатського угорського драматичного театру з Берегова  «RH+». Вистава йде угорською, але титрується українською. В ній режисер поєднав тексти Віктора Пелевіна, Річарда Баха і Джорджа Оруела. Йдеться про пару, яка протистоїть натовпу, несе любов до життя та віру в добро.

В листопаді фіналістів премії покажуть на столичних театральний сценах, а переможців визначатиме міжнародне журі. Церемонія нагородження запланована на 29 листопада.

 – Прагнемо, аби всеукраїнська премія «ГРА» стала хорошим символом і великим знаком якості, – зауважив голова НСТД Богдан Струтинський. – Головна відмінність сучасного театру від театру минулого – небайдужа молодь, яка постійно знаходиться в пошуку експериментів. Завдяки їй український театр сьогодні переживає ренесанс…

https://vechirniykiev.com.ua/news/kyyanam-pokazhut-krashchi-vystavy-2017-roku