На Печерську розкопали давнє поселення

25 Вересня 2018 11:30

На вулиці Цитадельній біля одного їх найстаріших монастирів України – Києво-Печерської лаври – експедиція Інституту археології НАНУ завершила розкопки Печерського містечка, яке існувало в XII – XVIII століттях.

Дослідження проводилося на ділянці, на якому заплановано будівництво – на площі близько 600 квадратних метрів. Про це розповів «ФАКТАМ» керівник розкопок науковий співробітник відділу археології Києва Андрій Оленич.

Печерський містечко займало набагато більшу територію й виникло незабаром після заснування лаврського монастиря. Його населення становили люди, які обслуговували різні потреби обителі: вирощували овочі і фрукти для продажу монахам і паломникам.

Перші будинки Печерського містечка були зведені безпосередньо біля монастирської стіни. Там дослідження не проводилися. Залишків найперших помешкань XII століття вчені поки не знайшли. Нинішні розкопки – на деякому віддаленні від обителі.

Розкопки показали, що там найдавніші подвір’я  з’явилися в післямонгольский період – в XIV столітті. Вченим вдалося відшукати на тій території артефакти XVI, XVII і XVIII століть – різне домашнє начиння, хрестик, монети (польський, ризьких земель Речі Посполитої, московські), курильні трубки, кресала, набійки для взуття, шкаралупу від яєць, кістки тварин, яких люди вживали в їжу, риб’ячу луску … до речі, московські монети, які в народі називали «луска».

Печерське містечко було знесено за наказом царя Петра I аби побудувати Печерську фортецю. Тоді територія містечка відводилася під розміщення цитаделі московського (по суті, окупаційного) війська. Населення вигнали за Васильківські ворота. Вони збереглисяй  знаходяться на сучасній вулиці Лейпцизькій. Тим, хто захоче знайти, Андрій Оленич повідомив орієнтир: на вулиці Лейпцизької поруч з історичними воротами стоїть кинутий «Запорожець». Десь неподалік від того місця знаходилося подвір’я митрополита Петра Могили. Поки воно залишається не знайденим.

Через будівництво фортеці також знесли Вознесенський монастир. Його ченців відправили на Поділ у Флоровскую обитель.

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/5153/news/1537782967.html