«Нові обличчя». І старі звички.

10 Вересня 2018 14:27

Минулого тижня ту частину киян, яка активно відстежує політичні новини столиці «порадували» черговим політичним скандалом. На цей раз – від партії «Об’єднання «Самопоміч». Рішенням партійних органів чотирьох депутатів Київської міської раді від «Самопомочі» було виключено з партії, а ще чотирьом (позапартійним) запропоновано залишити «команду» самостійно.

Основне звинувачення – «неправильне» голосування. Тобто, депутати від «Самопомочі» (у кількості 8 осіб) проголосували за виділення земельної ділянки в інтересах «товариша по фракції».

Позиції сторін (керівництва партії – з одного боку та виключених – з другого) достатньо висвітлені у матеріалі «Української правди». Немає потреби детально повторювати аргументи опонентів, бажаючі можуть з ними там ознайомитись.

Але є, як кажуть, нюанси. «Сторона звинувачення» (в особі пані Сироїд) наполягає на тому, що відбувся процес «очищення партії». Відповідальність за наявність у фракції людей, пов’язаних зі зловживаннями – цілком на совісті київського керівництва. Зокрема, лідера (вже колишнього) фракції у Київраді пана Гусовського. А керівництво партії – ні при чому, довіряло київським депутатам, а кого там вони у фракцію понабирали – то їхня справа.

Звичайно ж, Сергій Гусовський подає питання під дещо іншим соусом: все було законно, за виділення земельки проголосували не тільки «самопомічники», а ще 70 депутатів Київради. А виключення – це помста керівництва київській фракції, тому що вона горда, самостійна, незалежна і «дзвінками зверху» нею не покеруєш.

Що тут можна сказати? Ну, те що депутати продовжуют дерибанити київську земельку – це мабуть не новина, для тих, хто цікавиться справами у Київраді. Хоча «широкий загал» можливо буде шокований тим, що «нові обличчя» мало чим відрізняються як від «міцних управлінців» Омельченка, так і від «маєй маладой каманди» Льоні Космоса. Бо сподівання ж були дійсно побачити не тільки новій «фейси», але й якісь нові підходи до роботи у міськраді.

Викликає подив також позиція партійних вождів. Вони «не знали» що робиться у столичній фракції? І це скільки «не знали»? З осені 15-го? Майже три роки? І в 2015-му не поцікавились, кого партійні осередки висувають кандидатами у столичні депутати? Шановні добродії! Якщо ви «не в курсі», то це стандартна брехня всіх партій, які хочуть відкараскатись від депутатів, що встигли десь у чомусь «замазатись». «А ми не знали, це вони там, на місцях, дурні чи продажні – понабирали кого попало». «А це там хтось попродавався, а ми чесні».

Дорогеньки! Не тримайте виборця, грубо кажучи, «за лоха». Негарно. Та й київьский виборець вже не той. А якщо хтось ще наївний залишився, то хочеться сказати… Хоча ні. Краще на наочному прикладі. Останнім часом на київських вулицях з’явилися білборди з написом на кшалт «досить нафталіну у політиці». Дослівно не згадаю, але натякають, звичайно, на політиків «з досвідом» і обіцяють «прийти і показати, як треба». Все це добре, але давайте, друзі обирати так, що замість нафталіну не обрати іншу субстанцію. З набагато неприємнішим ароматом…

Павло Аніськович