Олександр Федоренко: у питанні зі “Стартом” влада тупцює на місці

27 Вересня 2018 10:19

Столичний стадіон “Старт”, побудований майже 90 років тому, занепадає. Міська влада кілька разів анонсувала його реконструкцію, але стадіон знаходиться у власності Фонду держмайна. Про це йдеться на сайті КиевVласть.

Нагадаємо, що раніше на п’яти гектарах території київського стадіону (Шевченківський район) приватна компанія, яку пов’язують із сином екс-прем’єра України Миколи Азарова, хотіла побудувати багатоквартирні будинки. Але, за словами авторів сюжету, активісти відстояли стадіон, а зараз відвідувачі самі доглядають за спортивним комплексом, який потребує реконструкції.

Керівник столичного осередку політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Олександр Федоренко повідомив, що влада навмисне затягує процес передачі об’єкту у власність громади міста.

“Ми вже неодноразово  спостерігали в столиці ситуації, коли відвойовані активістами зелені зони, парки, стадіони, дитячі майданчики після того, як вщухав резонанс, зносили і будували висотки й ТРЦ. Міська влада не зробила нічого, крім гучних заяв, щоб врятувати стадіон. Дивно чути, що вони не можуть розпочати відновлювальні роботи на об’єкті, який, за їхніми словами, з дня на день повернуть у власність і користування громади міста. Тим часом активістам дбати про стадіон не заважає нічого”.

Політик також нагадав, що лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко неодноразово ставав на захист спортивного об’єкту та організовував прибирання та акції підтримки.

Як відомо, саме на цьому стадіоні, який тоді називався «Зеніт», 9 серпня 1942 року відбувся так званий «матч смерті» між київською командою «Старт» проти футболістів німецької команди «Флакельф». У 1981 році на стадіоні «Зеніт», перейменованому на «Старт», встановили скульптурно-архітектурну композицію на честь «матчу смерті».

26 лютого 2010 року Київрадою було прийнято рішення про передачу ТОВ «Голден Хаус» земельної ділянки для комплексної реконструкції стадіону «Старт», будівництва та експлуатації багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

23 липня 2010 року Регіональне відділення Фонду держмайна України в м. Києві та ТОВ «Голден Хаус» уклади договір купівлі-продажу спортивного комплексу державної власності шляхом продажу за некомерційним конкурсом.

4 березня 2015 року рішенням Київради була скасована передача в оренду земельної ділянки загальною площею 4,83 га ТОВ «Голден Хаус». Зараз обєкт належить Фонду держмайна.