Сьогодні початок нового церковного року

14 Вересня 2018 16:49

Сьогодні, 14 вересня, православні церкви в Україні та УГКЦ святкують початок нового церковного року (індикту).

Слово «індикт», з лат. «indictio», дослівно означає проголошення або податок. Початково цей термін означав наказ римських правителів, за яким через певний період здійснювали облік і оцінку земельних маєтків громадян держави. Перший такий індикт з’явився за правління імператора Діоклетіана (284—305). З часом слово «індикт» почало позначати не тільки імператорський наказ, але й період п’ятнадцятилітнього циклу і також його перший день. Спершу індикт був обов’язковим для усієї Римської імперії, за винятком Єгипту. Імператор Юстиніан І зробив обов’язковим датування за індиктом для всіх офіційних документів.

За початок нового церковного року дату 1 вересня (14 вересня) прийняли отці першого вселенського собору, що відбувся у 325 році в Нікеї. Східні церкви живуть за цією постановою й досі. Натомість у Римо-Католицькій церкві літургійний рік починається у першою неділею Адвенту (різдвяного посту).

Таким чином, останнім святом церковного року, що завершується у східних церков, є Успіння Богородиці, а першим святом нового року – Різдво Пресвятої Богородиці.

Коли саме початок індикту став церковним святом, точно невідомо, але воно вже існувало у VIII ст.

Також сьогодні православні та греко-католики вшановують пам’ять видатного аскета V ст. Симеона Стовпника та його матері Марти.

https://zik.ua/news/2018/09/14/sogodni_pochatok_novogo_tserkovnogo_roku_1406417