У Києві дорожчає холодна вода

22 Вересня 2018 12:12

20 вересня відбулось відкрите обговорення проектів постанов НКРЕКП щодо коригування тарифів Київводоканалу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2018 рік. Про це повідомляє «Київводоканал».

Станом на сьогоднішній день тариф Київводоканалу на централізоване постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) складає 16,716 грн/м3. Проект НКРЕКП передбачає встановлення для Київводоканалу тарифу на централізоване постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на рівні 19,596 грн/м3 (+2,88 грн/м3 або +17,2%).

За  словами директора Департаменту економіки та фінансів ПрАТ «АК «Київводоканал» Ірини Кирилюк,  коригування тарифу зумовлено зростанням витрат на електроенергію, реагенти, оплату праці, податок на землю.

-Витрати на електроенергію, наприклад, зросли на 16%. Збільшилися і витрати на реагенти: як через їх здорожчання, так і так і через зростання рівня забрудненості поверхневих джерел водозабору, – уточнила Ірина Кирилюк. – На підприємстві зараз є дуже актуальною проблема відтоку кадрів – нам критично не вистачає робочих рук. З метою уникнення плинності кадрів та залучення спеціалістів дефіцитних професій ми будемо намагатися піднімати зарплати до рівня ринкових.

-Крім того, 17 липня 2018 року набрав чинності наказ Мінагрополітики та продовольства, яким внесено зміни до Порядку нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів. Як наслідок  – витрати Київводоканалу на оплату податку на землю зростуть майже на 15%, – розповіла Кирилюк.

– На сьогодні процедура зміни тарифу влаштована таким чином, що корегування відбувається постфактум, тобто значно пізніше від того моменту, коли витрати підприємства зростають. Згідно із законом, потрібно пройти ряд необхідних процедур, які є тривалими в часі, – зазначив генеральний директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький.

-Підвищення тарифу складає більше, ніж 17%. Тому кияни, я вважаю, відчують на собі цю зміну, вона дещо позначиться на бюджеті пересічного киянина. Але це зміни, які необхідні для функціонування і розвитку компанії. В тому числі для покриття тих витрат, які зараз має підприємство, – сказав начальник Управління НКРЕКП у м. Києві та Київській області Антон Усенко.

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/5152/news/1537461659.html