Україна входить в десятку європейських країн за рівнем поширення цькування серед школярів

12 Вересня 2018 15:28

У Мін’юсті України заявили, що щорічно 67% українських дітей стають жертвами, кривдниками або свідками цькування.

Міністерство юстиції України розпочинає проведення роз’яснювальної роботи серед населення в межах кампанії #СтопБулінг із протидії цькуванню серед підлітків. Про це повідомили 11 вересня на сайті відомства.

За словами заступника міністра юстиції Іванни Смачило, Україна входить у десятку європейських країн за рівнем поширеності булінгу серед 11–15-річних школярів.

“Лише минулого року в українських школах зафіксували приблизно 109 тис. звернень до психологів через цькування. Щороку дві третини – 67% – українських дітей стають жертвами, кривдниками або свідками. За даними дослідження UNICEF, 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися по допомогу. А що найстрашніше – 22% вважають, що це нормальне явище”, – повідомила вона.

У Мін’юсті зазначили, що булінг в Україні є вкрай гострою проблемою, яка потребує негайного розв’язання, і підготували покрокову інструкцію, як зупинити цькування у школах. Якщо дитина стала жертвою булінга, необхідно звернутися до класного керівника, а в разі його/її нездатності розв’язати ситуацію – до завуча чи директора школи.

“Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини. Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблеми – звертайтеся із заявою до поліції”, – заявили у відомстві.

У Мін’юсті зазначили, що, поки дитині не виповнилося 18 років, за її вчинки відповідають батьки.

“Якщо ваша дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг), батьки можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності. Відповідальність за деякі прояви булінгу настає до досягнення дитиною 18 років. Мін’юст використовуватиме всі можливі інструменти, аби попередити та протидіяти булінгу в навчальних закладах”, – ідеться в заяві.

У відомстві запропонували звертатися по юридичну консультацію у Єдиний контакт-центр юридичної допомоги за номером 0800213103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Якщо дитині необхідна психологічна допомога – звертатися на національну дитячу гарячу лінію для дітей та батьків із питань захисту прав дітей за номером 116 111.

27 червня в Міносвіти повідомили, що разом із Мінсоцполітики, Мінкультури та Міністерством молоді та спорту розроблять національну програму з антибулінгу в навчальних закладах.

10 липня у Верховній Раді зареєстрували законопроект, згідно з яким за булінг або приховування педагогами фактів цькування пропонують установити штраф від 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів (340–3400 грн).

6 серпня Міністерство юстиції України повідомило, що починає кампанію #СтопБулінг. Із розроблених Мін’юстом інформаційних матеріалів можна дізнатися про види булінгу і як діяти, якщо ви стали свідком. Також у них міститься інформація для батьків, чиї діти стали жертвами цькування або вчиняють насильство стосовно інших дітей.

https://gordonua.com/ukr/news/society/-ukrajina-vhodit-v-desjatku-jevropejskih-krajin-za-rivnem-poshirennja-tskuvannja-sered-shkoljariv-min-just-345371.html