Віталька, де гаряча вода?

26 Вересня 2018 11:30

До опалювального сезону Київ майже готовий, а от гарячої води в будинках досі немає. Хоча столичний голова Віталій Кличко запевняв: вона точно з’явиться до 15 вересня.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Киянка Тетяна без гарячої води вже цілих 5 місяців. Щодня каструлями її сама підігріває.

«Саме з підігрівання води й розпочинається кожен наш ранок та вечір», – бідкається жінка.

У такому ритмі весь цей час живе і подружжя пенсіонерів. На їхній плиті вже прижилося дві 5-літрові каструлі. Утім, носити їх цій сім’ї значно важче, бо обом уже за 80.

«У нас такий вік, що мені взагалі важко будь-що підіймати. А тут доводиться носити повну каструлю у ванну й назад», – каже киянка Аза Карбишева.

І досі без гарячого водопостачання 3 тисячі столичних будинків. Хоч їхні крани мали би потеплішати ще до 15 вересня. Принаймні, мер Віталій Кличко запевняв у цьому ще наприкінці літа.

«Ми сподіваємось, що найближчі тиждень-два газопостачання і, відповідно, тепла вода у киян буде. Також ситуацію зі зривом опалювального сезону ми вирішили», – запевняв Віталій Кличко.

Однак нині на календарі вже кінець вересня. А надворі стовпчик термометра стрімко поповз донизу. Міська влада запевняє: до опалювального сезону вже готові. А що гарячої води досі нема, то вона ось-ось та й з’явиться. Утім, уже на початку жовтня.

«Ми очікуємо фінансування з державного бюджету субвенції, яка дозволить списати штрафні санкції і вийти на укладання договорів з НАК «Нафтогазом». Тобто тут вже рахунок іде на дні», – каже заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Ідеться про 729 мільйонів гривень. Їх уряд виділив із держбюджету на погашення частини боргу приватної компанії «Київенерго». Бо «Нафтогаз» вимагає вже від новоствореної комунальної установи «Київтеплоенерго» повернути те, що завинили попередники. А це – майже 5 мільярдів гривень.

«Ми кажемо, що про частину боргу ми можемо не те що забути, ми можемо його відкласти, але принаймні є певний мінімальний обсяг боргу, який вони повинні визнати. Зараз ще хочемо, щоб було узгоджене рішення, і тоді ми разом вийдемо з КМДА і скажемо, що ось така остаточна сума», – розповів виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Утім, якщо зі столичних кранів таки потече гаряча вода, найімовірніше і платитимуть за неї кияни більше. Про здорожчання вже заговорили в міській адміністрації. Та коли й на скільки зросте вартість – поки не знають.

Нагадаємо, питання відсутності гарячої води в Києві обговорювали на засіданні Кабінету Міністрів.

Тетяна Гаврилюк, «Перші про головне»

https://zik.ua/news/2018/09/25/u_kyievi_v_chergovyy_raz_perenesly_datu_povernennya_v_kvartyry_garyachoi_1413889