Викид на “Титані”: МЗС звернеться до міжнародної Організації із заборони хімзброї

8 Вересня 2018 14:36
МЗС збирає інформацію, матеріали та докази про хімічні викиди в окупованому Криму для звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї.

Про це заявила речниця МЗС Мар’яна Беца у коментарі “5 каналу”.

Направлять відповідний документ, тільки-но з’являться результати експертиз щодо реального стану хімічного забруднення в окупованому Криму. Зокрема, відзначила, що відповідальність за ситуацію із заводом “Кримський титан” повністю лежить на Російській Федерації.

“Ми звичайно засуджуємо всі ці дії і нам потрібно для передачі в Організацію із заборони хімічної зброї повний пакет документів. Ми збираємо з усіх причетних, компетентних органів всю інформацію, всі матеріали, всі докази. Нам потрібна експертна оцінка наших відомств, і як тільки ми отримаємо їх, я думаю, це буде найближчим часом. Ми одразу передамо це в Організацію із заборони хімічної зброї”.

Як повідомлялося, у місті Армянськ в анексованому Росією Криму у ніч проти 24 серпня сталися викиди невідомої отруйної речовини, що призвело до різкого погіршення здоров’я місцевих жителів.

У Херсонській області також були зафіксовано факти хімічного забруднення повітря й грунту. Дітей з небезпечних місць евакуйовано.

На 12-й день екологічної катастрофи окупаційна “влада” Криму припинила на два тижні роботу заводу “Титан” в Армянську.

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду “Каланчак” та “Чаплинка” на адміністративній межі з окупованим Кримом тимчасово призупинили свою роботу у зв’язку з небезпечною екологічною ситуацією, проте КПВВ “Чонгар” працює у штатному режимі.

Президент Петро Порошенко заявив 6 вересня на засіданні РНБО, що викид на заводі “Титан” в Армянську стався через тренування російських військових, внаслідок чого були зруйновані екологічні захисні механізми.

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/2533833-vikid-na-titani-mzs-zvernetsa-do-miznarodnoi-organizacii-iz-zaboroni-himzbroi.html