Яка поза сну є найкращою для відпочинку мозку?

7 Вересня 2018 14:00

Дослідники із Університету Стоуні-Брук пояснили, що від того, як людина спить, залежить те, на скільки добре із її мозку видаляються продукти метаболізму. Їх накопичення у мозку приводить до нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона. Згідно з результатами дослідження, сон на боку, а не на спині чи на животі, сприяє зниженню ризику розвитку цих захворювань.

У мозку існує складна система, що очищує його від шкідливих речовин, які порушують нормальне функціонування клітин та тканин. Так званий глімфатичний шлях — це фільтри спинномозкової рідини. Весь процес нагадує лімфатичну систему, що очищує органи організму від продуктів розпаду – але в мозку. Саме під час сну глімфатичний шлях є найбільш ефективним і очищує мозок від потенційно токсичних хімічних речовин  — в тому числі бета-амілоїдів і тау-білків.

В рамках дослідження Хедок Лі, Хелен Бенвеністе та їхні колеги проаналізували дані магнітно-резонансної томографії (МРТ) та використали комп’ютерне моделювання для виміру обміну спинномозкової рідини в мозку гризунів під наркозом у трьох положеннях: лежачи на боку, на животі та на спині. Аналіз показав, що глімфатична система є найбільш ефективною саме під час сну у позиції «на боку».

Цікаво, що така поза сну і є наразі найбільш популярною серед людей і тварин – навіть у дикій природі.

http://zhyvyaktyvno.org/index.php/news/yaka-poza-snu-najkraschoyu-dlya-mozku