30 знакових українських художників – у музеї Шевченка

11 Жовтня 2018 11:30
У Національному музеї Тараса Шевченка 10 жовтня відкрилася виставка “Дванадцять років разом” видавництва “Софія-А”, яка представляє роботи 30 знакових українських художників.

Про це розповів на відкритті експозиції генеральний директор видавництва Максим Мельник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Виставку розміщено в 6-ти залах. На ній представлено 80 картин 30-ти художників. Серед них роботи багатьох Шевченківських лауреатів, це, зокрема, Марія Примаченко, Віктор Зарецький, Іван-Валентин Задорожний, Онуфрій Бизюков, Андрій Антонюк, Віктор Гонтарів, Борис Плаксій, Микола Максименко та інші… З багатьма з них я був знайомий”, – сказав Мельник.

Він пояснив назву виставки – “Дванадцять років разом”. Саме 12 років тому в музеї відбулася перша виставка, яку провело видавництво “Софія-А”. І відтоді двічі на рік, навесні та восени, воно відкриває тут свої експозиції.

“У 2006 році ми зробили серію “Наш час – наш простір”, де представили роботи 25-ти художників. Марії Оксентіївни Примаченко, якої тоді десять років як не стало. Віктор Гонтарів, Андрій Антонюк, Дмитро Стецько, Борис Буряк, Михайло Демцю… Не всі помістилося на виставці, що ми хотіли показати”, – сказав керівник видавництва.

За його словами, співпраця видавництва і художників розпочалася зі знайомства у 2004 році з Миколою Маричевським, тодішнім головним редактором журналу “Образотворче мистецтво”, відповідальним секретарем НСХУ.

“Він запропонував: у вас друкарня, видавництво, у нас – так багато хороших художників в Україні, які хотіли б мати каталог, книжку, хоча б буклетик, але грошей особливо немає, якби вам було цікаво друкувати це по бартеру – міняти на картини. Я погодився”, – розповів нинішній галерист.

Наразі колекція налічує понад 300 картин, все, що зібрали за 14 років роботи видавництва, де вона і зберігається, сказав він.

Мельник також проанонсував майбутню презентацію книги, присвяченої бойчукісту Онуфрію Бизюкову.

“Ми надрукували дуже хорошу книгу на 240 сторінок, про Онуфрія Бизюкова – це єдиний з бойчукістів, який залишився в живих. Його першого заарештували, відправили у заслання, а інших просто розстріляли. Усі його картини спалили. Було багато пліток про цю людину: зрадив-не зрадив… Над книгою три роки працював Володимир Петрашек з редакції журналу “Образотворче мистецтво”, він рився в архівах СБУ та інших інституцій і повернув художникові добре ім’я”, – підкреслив Мельник.

Виставку буде відкрито до 21 жовтня.

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2556220-u-muzei-sevcenka-vidkrilasa-vistavka-robit-30-znakovih-hudoznikiv.html