Держкіно неефективно витрачає бюджетні гроші

24 Жовтня 2018 15:24

За результатами аудиту Держкіно та Міністерства культури України у Державній аудиторській службі повідомили про неефективне використання бюджетних коштів, спрямованих на створення та поширення українських фільмів

Зокрема, аудитори заявили, що кіновиробники, залучаючи бюджетні кошти на створення фільмів, практично завжди орендують павільйони та декорації у приватних компаній за завищеними цінами. Зокрема, на ці цілі витратили близько 40% всіх коштів, виділених на виробництво українських фільмів у 2015-2017 роках.

Крім цього, Держкіно неефективно розпоряджається з використаними декораціями, відмовляючись продавати їх як вторинну сировину.

«Реалізація як вторинної сировини з металу та дерева, які використовувалися під час виробництва національних фільмів, та урахування їх в остаточних розрахунках з Держкіно надало б змогу заощадити бюджетних коштів на суму понад 2,0 млн грн лише на виробництві трьох фільмів («Варіант Марконі», «Казка старого мельника» та «Її серце»)», — повідомляють аудитори.

Крім цього, у ході аудиту виявили, що Держкіно не поширило в прокаті 54 українських стрічки, на які загалом витратили близько 150 мільйонів гривень.

Ірина Лопух, “Експрес”