Дорожній шум підвищує ризик виникнення депресії

26 Жовтня 2018 14:00

Якщо ви чуєте шум з дороги, який перебільшує 65 децибел, то є всі шанси отримати депресивні розлади.

Проживання біля жвавої автостради значно збільшує ризик депресії. Дослідження показало, що небезпека цієї психічної хвороби підвищується більш ніж на 65%. Вчені спостерігали за психічним здоров’ям тисяч жителів Амстердама впродовж 4 років. Ретельно оцінювався рівень шуму в їхніх будинках і квартирах. Результати спостереження показали, що якщо показник шуму перевищував 70 децибел, то ці люди на 65% частіше стикалися з депресіями, в порівнянні з тими, у кого в будинках рівень дорожніх шумів не перевищував 45-54 децибел. Вцілому, дослідники спостерігали за 23 000 чоловіків і жінок у віці від 18 до 70 років, які проживають в центрі Амстердама.

Спеціальні добровольці регулярно опитували учасників дослідження для того, щоб виявити класичні ознаки депресії. Підвищеним шумом назвали показник більше 65 децибел. Наприклад, вантажівка з дизельним двигуном створює шум на рівні 85 децибел, а мотоцикліст може збільшити цей показник до 100 децибел. Це дослідження надає нові докази зв’язку між жвавими автомагістралями і психічними проблемами людей, які проживають в безпосередній близькості.

Висновки дослідження показують, що дорожній рух високої інтенсивності шкідливий як для психічного, так і для фізичного здоров’я. Попередні дослідження показували, що регулярний шум вище 65 децибел призводить до передчасної смерті за рахунок стрибків артеріального тиску і підвищення ризику інсульту.

http://zdorovia.com.ua/science/36238dorozhnii-shum-pidviszue-rizik-viniknennya-depresii.html