Експерт побачив залежність між зростанням вартості газу й преміями в «Нафтогазі»

25 Жовтня 2018 15:22

Після підвищення ціни газу керівництво «Нафтогазу» буде отримувати премії вже не в мільярд гривень, а у 2 мільярди. Тобто вони мають пряму зацікавленість від цього підвищення, бо благополуччя «Нафтогазу» від цього зростає.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив експерт із питань соціальної політики Андрій Павловський.

Гість програми, коментуючи рішення Кабміну підняти ціну газу для населення на 23%, зазначив, що після підвищення ціни газу зростуть і премії працівників «Нафтогазу».

«У «Нафтогазі» звітували, що їхні прибутки становлять 40 мільярдів. Тепер буде мабуть під 70 мільярдів. І премії  керівництво «Нафтогазу» буде отримувати вже не мільярд гривень, а там буде вже зо 2 мільярди премії. Тобто вони мають пряму зацікавленість від цього підвищення, бо благополуччя «Нафтогазу» від цього зростає», – зауважив Андрій Павловський.

Водночас експерт із питань соціальної політики додав, що «Нафтогаз» як посередницька структура країні не потрібен.

«Адже самостійно вона нічого не видобуває, не транспортує і не реалізує. До речі, ми підписали на початку 2000-го року з Європою енергопакет, де в майбутньому «Нафтогазу» взагалі немає. Там передбачена реструктуризация на три окремі незалежні компанії. Одна – видобуває, інша – транспортує, а ще інша – реалізує газ споживачу», – розповів Павловський.

Він додав, що до рішення уряду підвищити ціну газу виникає питання і звичайного арифметичного характеру.

«Я знаю, що наші керівники уряду більше навчалися на вінницьких базарах, ніж в університетах. Тому в них із математикою проблеми. От якщо зараз мінімальна пенсія становить 1434 гривні, а ціна газу буде 8550 гривень. Просте питання: скільки пенсіонерів «дотягне» до весни з такими цінами?» – підкреслив експерт.

Андрій Павловський вважає, що 55 мільярдів гривень, які уряд виділив на субсидії на 2019-й рік, точно не вистарчить.

«Зрозуміло, що після такого підвищення, кількість людей, «прохачів» субсидій, збільшиться. Яким чином уряд це буде вирішувати? Тут є два шляхи: збільшити кількість відмов або просто зменшити розмір субсидій», – зазначив Павловський і додав, що найбільше у цій ситуації можуть постраждати сім’ї, де хоча б одна людина поїхала на заробітки.

Як повідомлялось, Кабмін підняв ціну газу для населення на 23%. За словами Володимира Гройсмана, влада була змушена піти на такий крок, щоб отримати черговий транш від МВФ. Мовляв, без цього Україна не уникне дефолту, а тому змушена була виконати умови фонду й підвищити ціну на газ.

https://zik.ua/news/2018/10/25/ekspert_pavlovskyy_pobachyv_zalezhnist_mizh_zrostannyam_vartosti_gazu_y_1434405