Коли Україна вишле угорського консула ?

2 Жовтня 2018 10:15

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна має намір вислати угорського консула з Берегова протягом цього тижня, якщо Будапешт сам його не відкличе.

Про це йдеться у його відеозверненні у Facebook.

“Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські зносини, це сто відсотків. Звичайно, за визначенням ніхто не має приховувати факт набуття нових прав і обов’язків, да і взагалі приховувати це погано. Але це ми проїхали, і я запропонував угорському міністру закордонних справ відкликати цього консула. Якщо це не буде зроблено протягом цього тижня, відповідно надішлемо ноту угорській стороні про його висилку, саме цього тижня”, – зауважив Клімкін.

Окремо Клімкін наголосив, що Росія використовує і буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації Закарпаття і України в цілому. “Дії Росії не в інтересах угорців Закарпаття, вони звичайно не в інтересах Угорщини. І я застерігаю всіх від “наїздів”, вибачте за недипломатичну мову, або цькування угорців Закарпаття. Навпаки, маємо допомогти нашій угорській громаді”, – зазначив міністр.

Клімкін також зазначив, що комусь може подобатись або не подобатись угорська політика, але вона є, “і вона підкріплена фінансово”. Тому Україна, на його думку, має діяти послідовно і мати чітку послідовну політику у цьому питанні.

Нагадаємо, що у середині вересня ЗМІ оприлюднили відео, яке нібито було зняте в консульстві Угорщини на Закарпатті. На ньому під келих шампанського громадянам України видають угорський паспорт і просять не показувати українським представникам влади. Це викликало різку заяву МЗС України, очільник якого Павло Клімкін заявив, що консул Угорщини буде відправлений на батьківщину.

https://tsn.ua/ukrayina/klimkin-rozpoviv-koli-ukrayina-vishle-ugorskogo-konsula-1226151.html