Микола Томенко: Україна як соціальна і справедлива держава для владців

22 Жовтня 2018 09:00

В контексті підготовки до лекції з питання українського конституціоналізму та з нагоди дня народження Пилипа Орлика – автора першої української Конституції.

Нагадаю, що у відповідності до статті 1 Конституції, Україна – соціальна держава.
Коротко кажучи, ВЛАДА має формувати та реалізовувати державну політику в інтересах ЛЮДИНИ, яка є найвищої цінністю ( див. також статтю 3 Конституції) та водночас неупереджено розподіляти економічні блага відповідно до принципу СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ( див. також статтю 95 Конституції).

Отож, до СПРАВЕДЛИВОСТІ у справі визначення заробітних плат, премій та пенсій або ж ВИНАГОРОДИ як ВПЕРШЕ В ІСТОРІЇ українського конституціоналізму визначено у відповідних СТАТТЯХ КОНСТИТУЦІЇ в редакції від 02.06.2016 року.( умовно статті від Порошенка).

Так, нова редакція статті 130 ВПЕРШЕ передбачила, що видатки на утримання судів визначаються з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя. І НАЙВАЖЛИВІШЕ – додано ще один абзац:
РОЗМІР ВИНАГОРОДИ СУДДІ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ЗАКОНОМ ПРО СУДОУСТРІЙ (я вже мовчу, що у в Україні немає Закону про судоустрій, бо від 3 серпня 2010 року діє Закон про судоустрій і статус суддів).

Для суддів Конституційного суду, точніше їх фінансового утримання, передбачили НОВОЮ 148-1 СТАТТЕЮ подібний вибірковий принцип, що розмір винагороди судді КС встановлюється законом про КС. Також, передбачено норму про право Голови КС, навіть не СУДУ, на надання пропозицій щодо видатків на їх же утримання.

НАВІЩО ТАКА ДИВНА І НЕПРИРОДНЯ ДЛЯ КОНСТИТУЦІЇ деталізація. ВІДПОВІДАЮ: для узаконення НЕПРИРОДНЬО великих заробітніх плат і особливо пенсій.
Таким чином, СУДДІ мають у відповідності з ініціативою Президента, яка стала конституційною, принципово іншу, аніж всі ГРОМАДЯНИ природу визначення ВИНАГОРОДИ за свою працю і гідну старість.

Популярно кажучи, влада ДАЛА ХАБАР суддям у вигляді збереження ЕЛІТНИХ ПЕНСІЙ та ВИСОКИХ ЗАРПЛАТ.

При цьому, нагадаю як заявляють Порошенко і Гройсман підвищувати пенсії чи зарплати, для прикладу викладачів вузів, коштів у бюджеті бракує!

П.С. Для повноти картини згадаю, що очільники нових об‘єднаних громад та міські голови через рішення своїх рад ТЕЖ установили СОБІ та своїм підлеглим ПРЕМІЇ у 200- 600 відсотків. А що суддям можна, а їм ні!

Ось така вона СОЦІАЛЬНА І СПРАВЕДЛИВА УКРАЇНА.

https://www.facebook.com/m.tomenko