Об’єднавчий Собор для створення в Україні помісної церкви відбудеться найближчим часом

26 Жовтня 2018 16:45

Дата проведення об’єднавчого Собору залежить від Вселенського патріарха.

Про це 26 жовтня на прес-конференції заявив глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет .

«Найближчим часом буде скликаний собор, але назвати дату не можемо, бо це залежить від Вселенського патріарха», — сказав Філарет.

Як повідомллося, 11 жовтня синод Вселенського (Константинопольського) патріархату прийняв рішення про надання автокефалії (незалежності) православній церкві, яку в недалекому майбутньому планують створити в Україні, а також зняв анафему (відлучення від церкви) з голови невизнаної Української православної церкви Київського патріархату Філарета та скасував документ 17-го століття, за яким, як вважає РПЦ, в її юрисдикцію були передані території нинішньої України..

У відповідь, 15 жовтня синод РПЦ, який відбувався у Мінську ухвалив розрив євхаристійного спілкування з Вселенським патріархатом через його рішення щодо автокефалії для української православної церкви.

У зв’язку з цим, священикам та вірянам Московського патріархату заборонили відвідувати храми, що належать до юрисдикції Вселенського патріархату. Під таку заборону потрапила, зокрема так звана «чернеча республіка» на горі Афон.

Пізніше стало відомо, що 12 жовтня на засіданні Радбезу РФ під час обговорення подальших перспектив функціонування РПЦ в Україні після рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії УППЦ, президент РФ Володимир Путін наказав керівництву силових відомств РФ: «гарантувати безпеку наших митрополитів при будь-якому розвитку подій », шляхом розміщення в найважливіших монастирях т.зв. «УПЦ МП» груп спецназу ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ) під прикриттям».

У відповідь міністр оборони РФ Сергій Шойгу та начальник Генштабу ВС РФ Валерій Герасімов відзначили, що в ГШ ЗС РФ вже відпрацьовуються плани безпосереднього засилання на територію України мобільних бойових груп спеціального призначення (під прикриттям) для захисту Києво-Печерської та Святогірської лавр, які вже проходять підготовку на базі Новоафонского монастиря в Абхазії.

http://trembita.info/objednavchij_sobor_dlja_stvorennja_v_ukrajini_pomisnoji_tserkvi_vidbudetsja_najblizhchim_chasom.html