Рашизм не пройшов!

10 Жовтня 2018 10:18

Перший віце-спікер Верховної Ради, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, Ірина Геращенко, повідомила, що доповідь щодо змін до статуту ПАРЄ про повноваження делегацій, який лобіювала РФ, перенесли на січень 2019 року.

“Виступи української делегації таки зламали хід дискусії, і нам вдалося завалити резолюцію, згідно з якою хотіли змінити регламенти Асамблеї, і повернути російську делегацію”, – написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Вона зазначила, що вся українська делегація і український посол у Раді Європи Дмитро Кулеба “усі ці місяці працювали з дипломатами, політиками, парламентами всіх країн Ради Європи, закликаючи не торгувати принципами, не зраджувати засад Асамблеї”, не вестися на шантаж Росії.

“Ми перемогли. Цей ганебний рапорт перенесли на січень”, – зазначила перший віце-спікер Ради, наголосивши, що в січні “немає жодного шансу його протягнути через ПАРЄ”.

Водночас глава української делегації Володимир Ар’єв (народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка”) назвав рішення відкласти розгляд резолюції в ПАРЄ “проміжноїю, але перемогою”.

За його словами, це означає, що в 2019 році РФ знову не подаватиме свою делегацію до ПАРЄ.

Як повідомлялося, ПАРЄ у 2014 році позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень після початку агресії Росії проти України. У 2017 році Москва призупинила виплату частини внеску до бюджету Ради Європи.

У рамках осінньої сесії 9 жовтня в ПАРЄ планують обговорити поправки до регламенту організації, що ускладнюють процедуру позбавлення права голосу національних делегацій. Доповідачем виступить депутат із Бельгії Петра Де Саттер (Petra De Sutter).

Йдеться про проект резолюції, ухвалення якого надасть можливість відновити повноцінну участь російської делегації в ПАРЄ вже в січні 2019 року. Підготовлені на розгляд Асамблеї поправки не вводять заборону на позбавлення національних делегацій їхніх прав, зокрема права голосу, але дещо ускладнюють санкційну процедуру. Наприклад, оскаржити повноваження делегації, згідно з пропонованими змінами, можна буде не більшістю голосів, як це передбачено наразі, а двома третинами.

18 вересня Верховна Рада України прийняла заяву, в якій вказала, що зняття обмежувальних заходів з делегації РФ у ПАРЄ в обхід резолюцій означатиме визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності і змусить український парламент переглянути основи і механізми співпраці з ПАРЄ.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ В.Ар’єв наголосив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, які були прийняті Асамблеєю протягом останніх чотирьох років.

“Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не привели до результату. Оскільки у Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбйорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія повернулася”, – заявив він.

https://ua.interfax.com.ua/news/political/536978.html