Столичні освітяни вийдуть під Кабмін на акцію протесту

1 Жовтня 2018 16:59

4 жовтня біля Кабміну відбудеться масштабна акція протесту Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. Акція приурочена до Всесвітнього дня дій за гідну працю.

«Подарунок» освітянам Києва від КМУ – недофінансування освітньої субвенції на 865 млн грн до кінця поточного року. У зв’язку з цим вчителі столиці не отримають грошову винагороду до Дня працівників освіти, скасовуються надбавки за престижність педагогічної праці, складність і напруженість у роботі, повідомляє прес-служба Київської організації профспілки освітян.

Станом на 26 вересня ц.р. освітяни зібрали понад 50 тис. підписів на підтримку звернення до КМУ щодо збільшення обсягу освітньої субвенції для Києва.

Основні вимоги освітян:

  • збільшити обсяг освітньої субвенції для Києва в розмірі 865 млн грн для виплати заробітної плати працівникам закладів освіти в повному розмірі;
  • передбачити у проекті Державного бюджету України на 2019 р. кошти на виконання вимог ст. 61 Закону України «Про освіту» щодо встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше 3 мінімальних заробітних плат, а найменшого посадового окладу науково-педагогічного працівника на 25 відсотків вище посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії. Результат виконання ст.61 Закону України «Про освіту»: молодий спеціаліст одержує 500 дол. США, вчитель вищої категорії 1000 дол., професор 1300).
  • внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами», зокрема щодо врахування поділу класів на групи при розрахунку освітньої субвенції;
  • збільшити обсяги видатків на виплату академічних стипендій учням та студентам пропорційно збільшенню прожиткового мінімуму для працездатних осіб, збільшити кількість студентів, які одержують стипендію з 47% до 67%).

Як повідомлялося, цього року столиці не затвердили освітню субвенцію в необхідному для Києва обсязі. І зараз складається ситуація, що місту не вистачає коштів на оплату праці педагогам, які викладають в закладах загальної освіти. 

https://glavcom.ua/kyiv/news/stolichni-osvityani-viydut-pid-kabmin-na-akciyu-protestu-532519.html