Столичних школярів вчитимуть кібербезпеці

31 Жовтня 2018 16:47

У рамках Європейського місяця кібербезпеки відбулась презентація проекту «Безпечний Інтернет та медіаграмотність» для учнів старших класів міста Києва.

Інноваційний парк UNIT.Citi зібрав 20 найактивніших школярів із 7 районів міста аби розкрити всі нюанси та підводні камені Інтернет-простору. Тренінг провели за підтримки Всеукраїнського громадського центру «Волонтер», започаткованого Департаментом освіти і науки КМДА спільно зі Службою безпеки України.

Ми поставили за мету розібратися з дітьми, що таке мас-медіа, як новина потрапляє до слухача і чи трансформується вона в період переходу від події до висвітлення, а також як розпізнати фейкові новини, – розповіла Вікторія Янковець, координатор проекту та тренер Всеукраїнського громадського центру «Волонтер», –Окрім довідкового матеріалу ми плануємо навчати учнів, як проводити організаційні заходи та доносити інформацію до своїх однолітків.

Ідея виникнення проекту належить Службі безпеки України. Проект розробляли поступово, переймаючи досвід у іноземних колег.

Ідея виникнення проекту з’явилася після обміну досвідом з нашими європейськими партнерами, а також після інцидентів зі школярами, які були залучені до протиправної діяльності з-за кордону, – поділився експерт Андрій, представник департаменту інформаційної безпеки СБУ. – Під час проекту дітям розповідатимуть, як уникнути завербованості, як не потрапити до групи учасників протиправної діяльності та як особисту інформацію дитини можуть використати проти неї, проти її родини, школи та навіть держави. Це є превентивною роботою служби безпеки за допомогою громадських організацій та департаменту освіти.

Проект розрахований на 2018-2019 навчальний рік, під час якого в кожному з районів міста Києва відбудуться практичні заняття з кібербезпеки. Лідери громадського самоврядування зможуть навчитись захищати особисті медіадані та передати набуті знання у свої навчальні заклади.

Враховуючи те, що безпека дітей – понад усе, ми презентували проект «Безпечний інтеренет та медіаграмотність» саме для учнівської молоді столиці. Практична частина розроблена спеціально для отримання старшокласниками навичок безпеки перебування у сучасному кіберпросторі, – повідомилаВікторія Ткаченко, начальник відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки міста Києва.

Наступним етапом впровадження проекту буде розробка аналогічного курсу для батьківської громади та педагогів.

https://vechirniykiev.com.ua/news/stolychnykh-shkolyariv-vchytymut-kiberbezpetsi