У Кирилівській церкві завершують реставрацію фасаду та куполів

5 Жовтня 2018 12:45

Реставрувати фасад Кирилівської церкви в Києві скоро завершать. Про цеповідомив заступник директора з реставраційних та господарських робіт національного заповідника “Софія Київська” Вадим Кириленко.

Вже оновили східний, північний і південний фасади, а також усі куполи. Наразі тривають роботи над дахом та “західним фронтом”.

Кирилівська церква – одним із найстаріших храмів Києва. Її заснував у 1139 році князь Всеволод. Церква стала родовим храмом Ольговичів.

У Кирилівській церкві збереглося 800 квадратних метрів фресок XII століття – у Східній Європі немає храму, де було б стільки найдавніших свідчень.

Нагадаємо: реставраційні та господарські роботи у церкві розпочали у липні цього року. Востаннє роботи тут проводили 10 років тому, але тоді вони торкнулася лише нижніх ярусів через відсутність риштувань необхідної висоти.

Нещодавно закінчилась реставрація монументального живопису ХІХ століття на хорах Кирилівської церкви. Також полагодили вікна — зашпаклювали щілини, привели до ладу підвіконня.

“Реставратори працювали на висоті 12 метрів, укріплюючи живопис на хорах південно-західної вежі”, – повідомили у прес-службі національного заповідника “Софія Київська”.

https://uain.press/culture/u-kyrylivskij-tserkvi-zavershuyut-restavratsiyu-fasadu-ta-kupoliv-964081