Відвідувачі книжкового ярмарку у Франкфурті-на-Майні влаштували мовчазну акцію «Save Oleg Sentsov» біля російського стенду

13 Жовтня 2018 12:33

Активісти вишикувалися навколо російського стенда із табличками «Save Oleg Sentsov» одразу після закінчення читань оповідань Олега Сенцова на українському стенді.

Про це повідомляє «Громадське».

Зазначається, що в акції взяли участь лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та депутат Європарламенту Міхаель Ґалер.

«Думаю ця акція змусить деяких європейців задуматися над тим, чи не стають вони співучасниками зла, коли вони приходять просто послухати лекцію про російську культуру в час війни», – вважає письменниця Вікторія Амеліна, членкиня організації PEN Club Ukraine (об’єднання письменників, редакторів і перекладачів).

Вона додала, що перекладачка на секції російського стенда після лекції попросила табличку з написом «Врятуйте Олега Сенцова».

«Ми прийшли і мовчки стали з табличками на російському стенді. Першою відреагувала перекладачка, тому що лекторка все ж таки вдавала, що нічого не відбувається. Перекладачка встала в цей момент і було видно, що вона з нами, насправді. І європейці, які прийшли слухати лекцію про російську культуру, оберталися. Дехто встав, почав фотографувати це все на мобільний телефон. Мені здається, це дуже важливо, що вони озираються довкола і бачать всіх цих людей з табличками “Врятуйте Олега Сенцова” і журналістів, які тут вже прибігли все це фотографувати і знімати», – зазначила Амеліна.

Повідомляється, що відвідувачі російського стенду не відреагували на акцію та продовжили свій літературний захід: лекцію, присвячену творчості Льва Толстого.

Крім того, на ярмарку українські письменники та перекладачі зачитали оповідання Олега Сенцова та вкотре закликали звільнити українського політв’язня.

Як відомом, 10-14 жовтня відбувається 70-й Франкфуртський книжковий ярмарок. Участь у ньому цьогоріч беруть 102 країни.

https://detector.media/community/article/141750/2018-10-13-vidviduvachi-knizhkovogo-yarmarku-u-frankfurti-na-maini-vlashtuvali-movchaznu-aktsiyu-save-oleg-sentsov-bilya-rosiiskogo-stendu/