Як зменшити шкідливий вплив на організм від забрудненого повітря

17 Жовтня 2018 14:00

Щорічно десятки тисяч летальних випадків і хронічних захворювань відбуваються в результаті забруднення повітря тонкодисперсним пилом – мікроскопічними речовинами, до яких належать, зокрема, кислотні аерозолі, хімічні продукти важкого органічного синтезу, метали і вуглецева кіптява. Тонкодисперсний пил не підлягає процесам розкладання і може спричинювати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Довгострокові дослідження чітко показують, що люди, які проживають в зонах з підвищеною концентрацією тонкодисперсного пилу, живуть в середньому на 1–2 роки менше порівняно з людьми, які проживають в екологічно чистих місцях. Однак, у ваших силах провести деякі заходи, що допоможуть обмежити вплив забрудненого повітря на організм.

  • Подбайте про те, щоб у приміщеннях, в яких ви проводите більше часу, повітря очищалося фільтрами або кондиціонерами.
  • Не займайтеся фізичним тренуванням на вулиці, якщо рівень забруднення навколишнього середовища є високим (поряд є дорога або промислова зона).
  • Вживайте багато рідини.
  • Приймайте прохолодний душ або ванну. Це допоможе усунути поверхневе забруднення, що осіло на шкірі.

У США застосовується індекс екологічної ефективності (EPI – Environmental Performance Index), який дозволяє стандартизувати вимоги до якості повітря на місцевому рівні та інформувати громадськість про рівень його забруднення. Агентство захисту довкілля США вивішує щоденну інформацію щодо показників EPI на своєму сайті.

Джерело: http://zhyvyaktyvno.org/index.php/news/obmezhte-vpliv-zabrudnenogo-povtrya