Євстратій Зоря про припинення спілкування РПЦ із Константинополем: Це постріл собі у ногу

16 Жовтня 2018 10:15

Нині через Москву Московський патріархат розриває єднання зі світовим православ’ям і йде шляхом самоізоляції.

Про це в ефірі програми Vox  populi на телеканалі ZIK заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

Гість програми, коментуючи інформацію про те, що Синод Російської православної церкви повністю розриває спілкування із Константинополем,  зауважив, що такий крок є «пострілом собі у ногу».

«Дотепер, протягом десятків років, однією з головних умов, яку висували до легітимності чи канонічності Церкви Московським патріархатом, було спілкування з іншими помісними Церквами. Постійно говорили, що, ось ми – Московський патріархат, маємо спілкування, ми можемо поїхати на Афон, поїхати туди-сюди і там молитися, брати участь у богослужінні, і це засвідчує нашу істинність. Так ось, тепер слід усім розуміти, що в жоден афонський монастир ні єпископів, ні кліриків Московського патріархату не будуть пускати», – пояснив секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

З його слів, раніше одним із головних тверджень з боку Московського патріархату було те, що вони зберігають свою єдність із Москвою через те, що лише так можна бути в єдності із усім православ’ям.

«То тепер через Москву вони розривають єднання із світовим православ’ям і йдуть у самоізоляцію та фактично відділяються, відколюються від єдності православ’я. Тому це є привід і мирянам, і духовенству, і єпископам дуже замислитися над тим, чи потрібно й надалі таким згубним шляхом самоізоляції від вселенського православ’я іти? І чи вартує єдність із Москвою тих духовних наслідків, про які вони самі говорили протягом десятків років, звертаючи увагу на стан Київського патріархату», – зазначив секретар Священного Синоду УПЦ КП.

https://zik.ua/news/2018/10/15/yevstratiy_zorya_pro_rozryv_spilkuvannya_rpts_iz_konstantynopolem_tse_postril_1427143