Чекаємо Собор?

15 листопадаа 2018 10:16

Модерувати оформлення автокефальної Української церкви буде митрополит Еммануїл.

У четвер, 15 листопада, до Києва прибуде призначений Вселенським патріархом модератор проведення об’єднавчого собору Православної церкви в Україні митрополит Гальський Еммануїл. Про це повідомляє Голос.ua із посиланням на власні джерела.

За наведеною виданням інформацією, владика Еммануїл матиме повноваження готувати собор, організовувати і очолювати його проведення, стежити за дотриманням процедури обрання нового предстоятеля православної спільноти України та звітувати перед синодом Вселенського патріархату про собор у Києві.

Також повідомляється, що Адміністрація президента України та Константинопольська патріархія одержали письмові гарантії того, що ані предстоятель УПЦ-КП владика Філарет, ані предстоятель УАПЦ владика Макарій не претендуватимуть на очолення нової церковної структури. Більше того, вони нібито навіть пообіцяли, що не будуть присутніми на обговоренні кандидатур і обранні предстоятоятеля, аби забезпечити вільний вибір своїм колишнім підлеглим і не допустити поділу їх на старі фракції. “Як повідомило джерело у владних колах, дане рішення було прийнято в надії на те, що “це має позбавити інших архієреїв від спокуси розбитися на старі “партії” і зробить їх волевиявлення більш вільним і індивідуальним”, – сказано в матеріалі.

Водночас імен кандидатів джерела ЗМІ не називають. Повідомляється лише, що і в церковному центрі Константинополя, і у Києві на Банковій хочуть бачити на чолі нової структури людину глибоко церковну, аполітичну та незаплямовану жодними скандалами – тобто максимально сприятливу для єднання навколо неї представників дотепер різних юрисдикцій. Є відомості про те, що обидва призначені в Україну екзархи братимуть участь у роботі собору та матимуть право голосу при обранні предстоятеля. Щодо владики Еммануїла такої інформації не наводиться, але логічним виглядає припущення, що він, як керівник і учасник собору, так само матиме всі без винятку повноваження учасника цього заходу.

Сам собор має відбутися 22 листопада. Його підсумки розгляне синод Вселенського патріархату, який заплановано на 28-30 листопада. В разі успішного проведення собору в Києві, члени синоду Константинопольської церкви можуть уже в листопаді санкціонувати надання Томосу про автокефалію для України. Імовірно, документ привезуть і вручать новому предстоятелю у грудні або ж на свято Різдва Христового 7 січня нового року.

“Очікується, що нова Церква отримає статус автокефальної архієпископії за зразком Православної церкви Чеських земель і Словаччини. Вона буде незалежна в управлінні, але миро і утвердження обраного предстоятеля буде отримувати від Вселенського патріарха. У проект Томосу вже включено положення про більш ніж 20 подвір’їв Вселенського патріархату, які президент України Петро Порошенко обіцяв передати до початку президентських виборів”, – повідомляє згадане ЗМІ.

https://tsn.ua/ukrayina/do-kiyeva-yide-golova-maybutnogo-ob-yednavchogo-soboru-pomisnoyi-cerkvi-zmi-1249515.html