Любов до чаю та кави закладена генетично

21 листопадаа 2018 14:00

Вибір улюбленого напою залежить від генетичних схильностей.

У журналі Scientific Reports була опублікована робота міжнародної групи вчених, які вирішили з’ясувати, чи впливає сприйняття смаку на вибір напоїв. Виявилося, що часто улюблені напої нам “нав’язують” гени.

Фахівці рандомно вибрали з бази біобанку Великобританії 438 тис осіб, яких попросили відповісти на питання анкети. У біобанку ж фахівці отримали геноми учасників дослідження. Респондентів запитали, як часто вони п’ють каву, чай і алкоголь, а також які з напоїв їм подобаються.

Дані опитувань зіставили з інформацією, отриманою за допомогою генетичних тестів. Виявилося, що люди, у яких генетично бвисока чутливість до кофеїну, п’ють трохи більше кави, ніж ті, у кого вона в нормі, але більше люблять цей напій. Ті, хто має високу чутливість до до смаку хініну більше люблять чай, але статистично п’ють його несуттєво частіше за інших.

Цікавим виявився зв’язок між генами і алкоголем – люди з підвищеною чутливістю до смаку пропілтіоурацилу не люблять смак алкоголю і п’ють його менше і рідше, ніж інші учасники дослідження. Відповідно, люди з такою генетичною мутацією менш схильні до формування залежності від алкоголю.

http://zdorovia.com.ua/genetics/36653lyubov-do-chayu-ta-kavi-zakladena-genetichno.html