ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ООН: ЗЛИДНІ, БЕЗРОБІТТЯ І КОРУПЦІЯ – НАЙГОСТРІШІ ПРОБЛЕМИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

12 листопадаа 2018 16:45

Згідно з новою доповіддю Програми розвитку ООН в Україні, найгостріші проблеми для жителів держави сьогодні – це бідність, безробіття, корупція, алкоголізм і наркоманія. Дослідження проводилося в трьох областях держави: Донецькій, Луганській і Житомирській.

У ПР ООН вважають безпеку і вільний доступ до системи правосуддя – ключовими умовами для побудови надійних інститутів влади. Оцінка ситуації у цих двох сферах лягла в основу доповіді «Правосуддя та безпека: думка жителів трьох областей», у якій проаналізовано зміни за останній рік.

Співробітники ПРООН зосередилися на регіонах, які найбільше постраждали від конфлікту на сході України. Опитування населення показали, що найгострішими питаннями залишаються бідність, безробіття та корупція. Уже другий рік поспіль більше половини опитаних українців говорять про те, що їм не вистачає грошей на одяг: 69 відсотків населення у Луганській області, 61 відсоток – у Донецькій і 56 відсотків – у Житомирській.

Що стосується питань безпеки, більше половини людей, що живуть у межах 20 кілометрів від «лінії зіткнення», всерйоз побоюються за своє життя – крім самих бойових дій, загрозу тут створюють міни та снаряди.

У сфері правосуддя ситуація краща: органам поліції, прокуратури та судів довіряє більше половини населення трьох областей. Проте, українці не цілком упевнені в чесності і ефективності співробітників цих органів. Причому у менш освічених людей, що живуть у сільській місцевості, довіри до дій поліції менше.

Також жителям всіх трьох областей дуже складно отримати юридичну допомогу: у людей, у яких ледь вистачає грошей на їжу, немає можливості наймати приватних адвокатів, а про безкоштовну підтримку знає лише третина населення. З усіх органів влади найбільше українці довіряють місцевій адміністрації.

В ООН вважають, що дані доповіді послужать важливим інструментом для планування майбутніх ініціатив в області правосуддя і стабільності в Україні.

http://ukrainepravo.com/international_law/public_international_law/programa-rozvytku-oon-zlydni-bezrobittya-i-koruptsiya-naygostrishi-problemy-dlya-ukrayintsiv/