Рада екологічної безпеки та КПІ об’єднають зусилля для вирішення екологічних проблем в Україні

23 листопадаа 2018 11:30

Громадська організація Рада екологічної безпеки та Національний технічний університет Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського підписали меморандум про співпрацю у вирішенні екологічних проблем у нашій країні.

Підписання документа відбулося 22 листопада за участю голови Ради екологічної безпеки Сергія Орєхова та ректора Національного технічного університету Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського Михайла Згуровського,повідомляє УНІАН.

– Я хочу подякувати приймаючу сторону за те, що вони підтримали ініціативу про обєднання зусиль для вирішення екологічних проблем в Україні. Питання екологічної безпеки в нашій країні не залишає нас байдужими. Сьогодні ми зібралися для підписання меморандуму, щоб разом висловити свою думку про те, що стосується кожного з нас: це тривалість нашого життя і майбутнє України, – сказав Орєхов.

Він підкреслив, що у вирішенні питання екології та природокористування для розвитку сучасного суспільства повинні брати участь всі верстви населення, а особливо вчені та юристи.

– Для усунення наслідків нових екологічних загроз, викликаних нераціональним використанням ресурсів нашої планети, необхідно впровадження інноваційних технологій. Тільки об’єднавшись разом ми зможемо вийти на новий рівень розвитку у сфері екологічної безпеки та залучення міжнародних партнерів, – зазначив глава організації.

Ректор Київського політехнічного інституту Михайло Згуровський підкреслив, що вчені його навчального закладу готові докласти всі зусилля для реалізації спільних проектів.

– Ми вважаємо честю підписання такого договору і готові надати наукове супроводження для проектів, які втілює рада. Для політехніків це дуже важливо, – сказав він.

У свою чергу, секретар Ради екологічної безпеки Валерій Цибух повідомив, що організація зосереджена на розв’язанні першочергових екологічних проблем в Україні.

– Рада екологічної безпеки був створений ще на початку 2012 року з метою об’єднання зусиль усіх небайдужих до проблем навколишнього середовища, всіх, хто докладає зусиль для покращення ситуації з екологією України. До складу ради були залучені фахівці, екологи, вчені, бізнесмени, діячі мистецтва, громадські активісти – одним словом, патріоти України.

За ці роки громадська організація Рада екологічної безпеки зосередила свою увагу на ключових екологічних проблемах України, а саме: забруднення атмосфери, води і земель, утилізації побутових і виробничих відходів, наслідки вирубки лісів, якості харчових продуктів і багатьох інших, які ми відчуваємо кожен день, – сказав він.

Цибух вважає, що особливої уваги заслуговує вивчення наслідків Чорнобильської екологічної катастрофи і військових подій на сході України, які впливають на екологію життя.

– У своїй повсякденній роботі ми зосередилися на налагодженні співпраці з урядом, парламентаріями, природоохоронними установами, вченими у вирішенні проблем навколишнього середовища шляхом проведення постійного моніторингу екологічного середовища. Необхідно, щоб в кожному районі та населеному пункті місцева влада знала, які проблеми турбують суспільство і над чим необхідно працювати. Велику увагу ми приділяємо екологічному вихованню молоді, – сказав він.

Також представник організації повідомив, що Рада екологічної безпеки вже презентував свої проекти в Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Раді Європи, Регіональний екологічний центр (РЕЦ), уклав договори про співпрацю з екологами Фінляндії та Асоціацією екологічних організацій Казахстану, і готує меморандум про співпрацю з екологами Німеччини і країн Балтії.

– Ми презентували в РЕЦ нашу країну, після чого було прийнято рішення про необхідність відкриття представництва Регіонального екологічного центру в Україні. Це дозволить нам зробити дуже багато необхідних кроків. Більше того, ми переконали парламент прийняти закон про статус такого центру, – сказав він.

За словами Цибуха, особливу увагу організація зосередила на законотворчої та правової діяльності, пролобіювавши, зокрема, законопроекти Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини, Про заборону на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів тощо.

Також рада приділяє увагу науково-практичної діяльності, зокрема утилізації твердих побутових відходів і стічних вод, розвитку вітрової та сонячної енергетики, розширення використання електромобілів, якості питної води та її очищення.

– Ми також прийшли до висновку про необхідність створити Міжнародну інвестиційно-інноваційну групу і зосередити увагу на реалізації конкретних проектів із залученням учених і виробників. У нас вже є відповідні напрацювання. Я звертаюся до вчених Київського політехнічного інституту з метою зробити загальний внесок в просування екологічних проектів, – підсумував секретар Ради екологічної безпеки.

https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20181122-rada-ekologichnoyi-bezpeky-ta-kpi-ob-yednayut-zusyllya-dlya-vyrishennya-ekologichnyh-problem-v-ukrayini/