Щороку понад 1,8 мільйона українок потерпають через домашнє насильство

27 листопадаа 2018 17:53
Фізичному домашньому насильству в Україні піддаються понад 1,8 млн жінок, торік унаслідок нього загинуло близько 600 українських жінок.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила голова правління БО “Позитивні жінки” Олена Стрижак.

“За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає орієнтовно 1,8 мільйона жінок. З кожним роком шокуюча статистика щодо насильства вдома невпинно зростає. За офіційними даними, у 2017 році близько 600 жінок загинуло від рук насильників”, – сказала Стрижак.

Вона підкреслила, що з усіх випадків сімейного насильства лише у 10 % жінка звертається до поліції.

“У 90% випадків – це насильство чоловіків щодо жінок. Лише 10 % повідомлень про насильство в сім`ї доходить до правоохоронних органів”, – наголосила Стрижак.

За її словами, ще більшому знущанню піддаються ВІЛ-інфіковані жінки.

“За результатами дослідження “Сексуальне та репродуктивне здоров’я, гендерна рівність та права людини, гендерне насильство, економічні та політичні можливості жінок, які живуть з ВІЛ в Україні”, понад третина – 35,3% – жінок, які живуть з ВІЛ-інфекцією, зазнавали насильства від сексуального партнера або свого чоловіка. Ця частка значно вища, ніж у середньому серед жіночого населення (19%). Майже половина (47%) жінок після досвіду насильства не мали ніякої підтримки”, – зазначила Стрижак.

Вона також поінформувала, що в Україні стартувала акція «16 днів проти гендерного насильства».

“З 25 листопада (Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок) до 10 грудня (Дня прав людини) в регіонах проходитимуть заходи, щоб мобілізувати жінок, яких торкнулася епідемія ВІЛ-інфекції. Насильство не є нормою, йому немає виправдання, і саме жінка повинна перестати його приймати”, – сказала Стрижак.

За її словами, метою акції є, зокрема, підвищення правової грамотності серед жінок, які живуть з ВІЛ-інфекцією, та мотивація їх звертатися за правовою допомогою.

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2588861-soroku-ponad-18-miljona-ukrainok-poterpaut-cerez-domasne-nasilstvo.html