«Справа не у США і не в НАТО», справа в тому, що Росія 5 років порушувала ДРСМД – Держдеп США

16 листопадаа 2018 15:20

Представники США пояснили свою позицію щодо подальшої співпраці США та РФ своїм союзникам та пообіцяли надати докази порушень умов угоди зі сторони Росії

Міжвідомчі служби, до яких увійшли представники Пентагону, Державного департаменту США та розвідувальних служб провели ряд двосторонніх зустрічей з ключовими європейськими партнерами, готуючи своїх союзників до виходу Вашингтону з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД). Про це повідомляє The Washington Times.

Команди провели зустрічі з кількома країнами-союзниками, «надавши ключову інформацію» стосовно обґрунтування запланованого президентом Дональдом Трампом виходу з Договору, повідомила заступник Держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Андреа Томпсон.

«Ми нагадуємо… що Росія протягом 5 років порушувала (ДРСМД – ред.), протягом роботи понад двох адміністрацій США, – підкреслила вона. – Мова йде не про США,не про НАТО, це стосується порушення Росією умов Договору».

Згідно із ДРСМД, підписаним між США та РФ в 1987 році, країнам було заборонено займатись розробкою крилатих ракет середнього класу з ядерними двигунами. Незважаючи на те, що Москва підписала Договір, вона нещодавно активізувала розробку такого типу зброї, зазначає видання.

Нові ядерні ракети стали частиною нового озброєння РФ, і російський президент Владімір Путін сказав тоді, що «хоче нагадати усім тим, хто останні 15 років підживлював гонку озброєнь, намагався домогтись односторонніх переваг над Росією, вводив протизаконні санкції, направлені на  стримування розвитку нашої країни».

Ще тоді міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що така робота над розробкою зброї викличе реакцію зі сторони Вашингтону.

«Ми зробили контрольний постріл в сторону Росії… Тепер м’яч на їх половині. Ми ж займаємось розробкою подальших кроків, щоб переконатись у відсутності непорозумінь серед союзників, коли президент прийме рішення», – заявила Томпсон.

Крім того, вона додала, що США нададуть європейським союзникам усі необхідні докази порушень Росією умов Договору.

Нагадаємо: минулого місяця президент США Дональд Трамп заявив про планирозірвати Договір РСМД через діяльність Росії, яка порушує умови угоди.

Як повідомлялось, Євросоюз висловив надію, що США «задумаються» про наслідки виходу з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). У Брюсселі відзначили, що ця угода важлива для безпеки як самих Штатів, так і союзників.

Пізніше, радник Трампа з питань національної безпеки під час виступу у Москві заявив, що ЄС загрожує не вихід США з Договору, а російські ракети, розміщені на території Євросоюзу.

https://mind.ua/news/20190680-sprava-ne-u-ssha-i-ne-v-nato-sprava-v-tomu-shcho-rosiya-5-rokiv-porushuvala-drsmd-derzhdep-ssha